PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Feng šui bazen u Parizu

  • Objavljeno:
  • 3.3.2016

Arhitektonski biro "Mikou Studio" dizajnirao je po feng šui principima "Aquazena" bazen u predgrađu Pariza. Projekat vredan 14,5 miliona evra je završen, a bazen već otvoren za javnost.

 


   Prvi "nebeski bazen" na svetu

 

   Deset spratova iznad zemlje, između dve luksuzne stambene zgrade u prestižnoj četvrti                    Londona, nalaziće se potpuno transparentan bazen, prvi takav na svetu.

 


 

Na ovom projektu je sa lokalnim arhitektama sarađivao specijalista za feng šui Laurence Dujardin. Korišćena je stara kineska tehnika organizovanja prostora kako bi na najbolji način organizovali elemente i stvorili rasterećen raspored sa obiljem prirodne svetlosti. Kružni prozori i svetlarnici strateški su postavljeni oko bazena kako bi propustili dnevnu svetlost i obezbedili prijatan osećaj.

 

 

U prostranoj dvorani u kojoj se nalaze bazeni, smeštena je i stepenasta drvena platforma sa integrisanim tropskim biljkama. Veliki kružni otvori raspoređeni su duž dvorane i povezuju je sa ostalim delovima zgrade. Cilj arhitekata bio je da stvore "fluidan osećaj" među prostorijama.

 

 

 

Projekat obuhvata 25 metara dugačak bazen za plivanje, dva manja bazena, wellness centar sa turskim kupatilom i saunom, teretanu, teren za skvoš, svlačionice, kafeteriju i solarijum koji se prostiru na 4000 kvadratnih metara i dva nivoa.

 

 

Bitan element projekta predstavlja zeleni krov ispresecan svetlarnicima koji arhitekte nazivaju petom fasadom zgrade. Na njemu se nalazi prostrani plato na kojem korisnici bazena mogu da se sunčaju i uživaju u pogledu na Ajfelov toranj koji je vidljiv u daljini. Krov je povezan sa unutrašnjosti zgrade rampom koja se spušta direktno do bazena.

 

 

 

Spoljašnji zidovi prekriveni su drvenim gredama koje predstavljaju dekorativni element fasade. "Svi spoljašnji zidovi prekriveni su talasastim zlatnim drvenim letvama koje podsećaju na kružne pokrete na površini vode, ali i asocira na cirkulaciju energije: Feng šui", kažu arhitekte.

 

 

Foto: mikoustudio.com