PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

22 nova murala u Beogradu

  • Objavljeno:
  • 20.9.2019

Vodeći se osnovnom idejom da se umetnost vrati u svakodnevni život ljudi, gotovo 40 umetnika i umetnica iz zemlje, regiona i inostranstva, koji stvaraju u različitim umetničkim disciplinama, kreirali su sedam murala na fasadama Dorćola, kao i 15 radova na zidu u dvorištu OŠ "Kralj Petar I".

 

Sugrađani i sugrađanke koji žive u Knez Miletinoj 10, sada su bogatiji za impozantni mural mladog srpskog umetnika Wupera, dok se na fasadi zgrade prekoputa, broj 14, nalazi umetničko delo španske autorke Juliete XLF.

 

 Autor murala levo: Wuper, desno: Julieta XLF 

 

Sebas Velasco iz Španije ovekovečio je najpopularniji jugoslovenski auto "Yugo" na fasadi u Senjanina Ive 8, a Sanja Stojković –Tifani Rubi iz Hrvatske oslikala je fasadu u Dobračinoj 68, dok žiteljima i žiteljkama zgrade u Mike Alasa 34 ostaju čak tri murala: Tijane Tripković i Barbare Dimić, koje čine studio "Kriška", Super Timora i jednog od dvojice pobednika konkursa za mlade muraliste/tkinje – Bogdana Đokića – Brve. Svi murali nastali su u okviru festivala "Rekonstrukcija".

 

Mural Yugo, autor Sebas Velasco(ES)

 

Obeležen je i jubilej – 20 godina od prvog kolektivnog zidnog slikanja, koje se odigralo u OŠ "Kralj Petar I".

 

Autori murala u OŠ Kralj Petar l: Xymo&Rule Sub Zero&Negre

 

Tim povodom, na istom mestu nastalo je 15 novih radova na kojima je radilo dvadesetak umetnika i umetničkih kolektiva iz zemlje, regiona i inostranstva: Nikola Radojčić – Braća Burazeri i Sub Zero (Srbija), Petar Popović – Piros (Srbija), Akira (Srbija), Weedzor (Srbija), Mosk (Hrvatska), Xymo-Rule (Srbija), Branko Tešević – Rage (Srbija), Star (Srbija), Sensi (Srbija), Japon (Španija), Skirl (Austrija), Das Drogen (Srbija), Nikola Mihajlović (Srbija) i drugi pobednik konkursa za mlade muraliste/kinje –Jobah.

 

Murali u OŠ Kralj Petar l

 

Na festivalu su posetioci mogli da odaberu neki od izloženih radova u okviru postavke "Udomi umetnost" realizovane u saradnji sa platformom "F12" iz Karlovca, i ponesu ih kući.

 

Autor: Brva, pobednik konkursa za mlade muraliste/tkinje

 

Bile su postavljene i tri izložbe ulične fotografije u dvorištu OŠ "Kralj Petar I" čiji su autori: Marija Konjikušić ("Preoblikovani prostor/šetnja kroz predgrađe"), Ognjen Ranković ("Brutal beton") i Bojan Lacman ("Disorder"), kao i književna prostorna instalacija višestruko nagrađivanog mladog vizuelnog umetnika, Nikole Radosavljevića.

 

Autor murala: Studio Kriška

 

Realizovane su i dve radionice – jedna digitalnih kolaža mlade digitalne umetnice Jane Bjelice i druga dečja pod vođstvom umetnice Tijane Dimić Antonić, gde su najmlađi posetioci/teljke učili kako se prave skice za murale.

 

Autor murala: Mosk (HR)

 

Na festivalu je bio zastupljen i tribinski program, koji će se nastaviti i u ostatku godine u okviru platforme "Rekonstrukcija", a koji se bavio emancipatorskim potencijalom intervencija u javnom prostoru, kao i uticajem uličnih umetničkih praksi na profesionalni razvoj umetnika/ca.

 

Autor murala: Weedzor

 

Foto: Janko Počuča / Ognjen Ranković