PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

10 sjajnih destinacija za produženi vikend u Srbiji

  • Objavljeno:
  • 30.6.2021

Ukoliko biste želeli da se svakodnevnicu u toku nedelje ostavite iza sebe i u četvrtak ili petak posle posla otputujete negde, predlažemo vam 10 destinacija savršenih za produženi vikend gde ćete odmoriti i dušu i telo.

 

1. Krupajsko vrelo

 

Ukoliko za produženi vikend želite da iskusite prirodan ambijent u svom punom sjaju, predlažemo vam Krupajsko vrelo, pravu ekološku oazu u podnožju planine Beljanica. Udaljena 160 kilomentara od Beograda, lepota krupajskog jezera, vodopada i beskrajnih šuma potpuno će vas zadiviti, zajedno sa čistim planinskim vazduhom. Za dodatne aktivnosti predlažemo posetu čuvenom manastiru Gornjak, poznat po čudima koja su se desila nad moštima svetog Grigorija, kao i manastiru Manasija koji se nalaze u okolini Krupajskog vrela.

 

 

2. Rajačke pimnice

 

Nadomak, srpsko-bugarske granice, na dva kilomentara od šarmantnog sela Rajac, nalazi se savršeno mesto za sve ljubitelje vina. Rajačke pimnice predstavljaju mali, kameni, arhitektonski kompleks od nekoliko vinskih podruma, koji datiraju još od polovine 18. veka, a u njegovom sastavu nalaze se i apartmani i restorani za kompletiranje hedonističkog osećaja. Kako kažu, u tom gradiću vino je uvek živelo, a kao nekada, tako i sada predstavlja izuzetno mesto sa muzikom i živahnom atmosferom koju vredi iskusiti.

 

 

3. Planina Stolovi i Maglič tvrđava

 

Ljubitelji planinarenja i mirnog vikenda spremite se. U centralnom delu Srbije, u blizini Kraljeva nalazi se planina Stolovi a predstavlja savršeno mesto za sve one koji se bave planinarenjem, biciklizmom ili jednostavno žele da osete čar planina i šume. Usled nekoliko staza različitih veličina i težina koja su protkane do samoh vrha planine ova vikend destinacija može biti pogodna za sve ljude različitih fizičkih spremnosti. Ono što ovu planinu zaista čini posebnom jesu divlji konji koji borave na njoj, a koje možete sresti na putu ka vrhu.


Nadomak ove planine, za dodatnu aktivnost, predlažemo i posetu Maglič tvrđavi, koja se nalazi na brdu u zagrljaju reke Ibar, a prestavlja pravi istorijski dragulj sa fantastičnim pogledom koji ne smete propustiti.

 

 

4. Vodopad Blederija

 

Na 31 kilometar od Kladova, nalazi se predivna oaza mira od koje zastaje dah a zove se Vodopad Blederija. Vodopad reke Blederija visok je oko 7m, a njegova voda se spušta u malo jezero smaragdne boje koji ga čini posebnim. Ovo mesto je manje poznato za turiste, pa tako možete provesti dan u miru i tišini uz zvuk vode, ptica, ušuškani među drvećem.

 

Dok ste tu, za dodatne aktivnosti za produženi vikend obavezno posetite i Kladovo, koje raspolaže sa dva divna jezera i plažom na Dunavu u kom se možete okupati, a u okolni su i Trajanova tabla i ostaci iz rimskog perioda i turske imperije u kombinaciji sa još mnogim istorijskim znamenitostima ovog grada koje vredi posetiti. 

 

 

5. Izletište Grza

 

Izletište Grza je najveće izletište u okolini Paraćina, od kog je udaljen 18 kilometara. U njegovom okruženju možete se popeti do dva vidikovca i videti izvor ispod Bukve, ali pravu zvezdu ovog izletišta predstavlja samo vrelo reke Grza i njena pećina. Slapovi i žubor vode stvaraju savršen ambijent, ukrašen mostovima, u kojem možete uživati na klupama koje su postavljene za odmor, kao na prostoru za piknik.


U blizini se nalazi i manastir Presvete Bogorodice u Lešju, koji datira još od 14. veka, a sagradio ga je župan Vukoslav sa sinovima Držmanom i Crepom. Njegova inspirativna arhitektura predstavlja kombinaciju srpskog, ruskog i grčkog stila gradnje, a pored manastira postoji i divan vrt sa dva izvora lekovite vode koji upotpunju ovaj prizor kao iz bajke u kome ćete uživati.

 

 

6. Uvac

 

Kanjon reke Uvac se smatra jednim od najlepših mesta u Srbiji, a nalazi se na u jugozapadu, između planina Zlatar i Javor. Kao jedna od top turističkih atracija Srbije koji je i specijalni rezervat prirode, kanjon reke Uvac za svakog ljubitelja prirode nudi po nešto, pa tako ukoliko ste istraživačkog duha možete posetiti brojne pećine, krstariti rekom Uvac, ili pak popeti se na jedan od dva vidikovca i uživati u fantastičnom pogledu. Mogućnosti koje reka Uvac nudi za produženi vikend su poput njene lepote – velike i neograničene.

 

 

7. Bela Crkva

 

Na samo 100 kilometara istočno od Beograda, nalazi se još jedno predivno mesto za produženi vikend – Bela Crkva. Pored svojih poznatih jezera na kojima se možete osećati kao da ste na moru, ovo mesto obiluje i raznolikim crkvenim znamenitostima od kojih su neki pravoslavna crkva sv. Petra i Pavla, kao i rimokatolička crkva sv. Ane. Sa pristupom različitih restorana i smeštaja, Bela Crkva je definitivno jedno od popularnijih turističkih mesta u Srbiji sa neverovatnim vidikovcem koji ćete pamtiti.

 

 

8. Banja Koviljača

 

U zapadnoj Srbiji, u pored reke Drine i šumovite planine Gučevo nalazi se divna Banja Koviljača poznata po svojim lekovitim izvorima. Obiluje luksuznim vilama i hotelima, sadrži mnoštvo spa centara i bazena a povezuje ih simbol Banje Koviljače - lepo uređen čuveni banjski park. Za dodatne aktivnosti preporučujemo i posetu selu Tršić, rodnom mestu velikana srpske književnosti Vuka Stefanovića Karadžića, udaljeno 12 kilometara od same banje. U selu se nalazi etnografski park sa spomen kućom i još nekoliko objekata narodne arhitekture koji će vas oduševiti.

 

 

9. Srebno jezero

 

Srebrno jezero, poznato i po nazivu ‘’srpsko more’’ se kao turistički centar izuzetno razvilo tokom poslednjih nekoliko godina. Pored samog jezera, okolina sadrži pregršt vila, hotela, apartmana, sportskih terena, restorana, akva-park i brojne staze za šetnju čineći ga atraktivnim turističkim centrom sa raznovrsnim aktivnostima, koje će upotpuniti vaš odmor. Kao dodatnu aktivnost, na 28 kilometra od Srebrnog jezera, savetujemo i posetu velelepnom, srednjovekovnom utvrđenom gradu Golubac - jedna od najbolje sačuvanih tvrđava u Evropi, gde ćete uživati u otkrivanju njene istorije i opuštati se uz predivan pogled na Nacionalni park Đerdap.

 

 


Povezane vesti:

Zadivljujuća priča srednjovekovne tvrđave Golubac


 

 

10. Palićko jezero

 

Još jedno odlično mesto za odmor i opuštanje za porduženi vikend predstavlja i Palićko jezero, najveće jezero Srbije nastalo prirodnim putem. Zbog svog lekovitog svojstva, Palić je jedno od napjosećenjijih turističkih centara, a krase ga mnogobrojne građevine, odmarališta i znamenitosti. Za dodatnu aktivnost, na samo 8 kilometara udaljenosti, predlažemo i posetu predivnom gradu Subotica, koji odiše mirnom atmosferom savršenom za opuštanje, a poseduje izuzetan kulturološki značaj i mnogobrojne znamenitosti.

 

 

Izvor fotografija: Wikipedia, Unsplash