PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

10 najskupljih novogodišnjih jelki na svetu

  • Objavljeno:
  • 29.12.2023

U svetu raskošnih prazničnih dekoracija, novogodišnje jelke predstavljaju vrhunac luksuza Umesto klasičnih ukrasa, ove jelke blistaju dragocenim dijamantima, zlatom i platinom, stvarajući bajkovite kreacije koje ostavljaju bez daha.  

 

Neprikosnoveni simbol novogodišnjih praznika svakako je jelka, a njena dekoracija otvara prostor za kreativnost bez granica. Hajde da zavirimo u svet najskupljih novogodišnjih jelki, gde se sjaj i luksuz stapaju u jedinstvene praznične kreacije. 

 10. Sofitel London St. James – Crna jelka ukrašena konjakom – 55.000 dolara 

 

Lista najskupljih jelki počinje u Londonu. U elegantnom hotelu Sofitel, u stilu londonske pab kulture, postavljena je ova naizgled obična metalna konstrukcija ukrašena sa 200 minijaturnih boca od 24-karatnog zlata, koje sadrže ni manje ni više nego Louis XIII Grand Champagne Cognac. Ručno izrađene od strane majstora iz Baccarata, poznatih proizvođača kristalnih proizvoda, ove boce dodatno pridodaju luksuz celokupnom doživljaju. Na vrhu jelke se nalazi ekskluzivni svetloplavi luster. Kako bi začinili prazničnu atmosferu, hotel je gostima ponudio mogućnost naručivanja Božićnog spa programa vrednog 2.900 funti, uz poklon - prefinjeni ukras od Baccarata 

 

9. Ginza Tanaka jelka od 12kg zlata – 468.000 dolara 

 

Tanaka draguljarnica u Ginza distriktu Tokija, personifikacija je luksuza, i nemoguće je da se ne pojavi, i više puta, na ovoj listi. Pravi su umetnici u obradi zlata, oblikujući ovaj dragoceni metal u nešto što izaziva  uzdahe obožavatelja. U ovom slučaju, to je 12 kilograma čistog zlata oblikovanog u sjajnu prazničnu radost, procenjenu na  468.000 dolara. 

 

8. Steve Quick Jewelers mala zlatna jelka - 500.000 dolara 

 

Draguljar Steve Quick bio je posebno raspoložen da izrazi duh praznika na svoj način - stvaranjem luksuzne kreacije koja je istovremeno elegantna ali i sa humanom namerom u duhu prazničnog darivanja. Jelka od 18 karatnog čistog zlata, posuta dijamantima, bila je ostvarenje njegove vizije. 

Na vrhu zlatne jelke nalazi se zvezda od platine i dijamanata, vredna 4,52 karata. Zvezda se potpuno može skinuti, omogućavajući vlasniku da je koristi kao privezak. Iako ova neverovatna jelka nije odmah pronašla kupca, eBay aukcija je obavila posao, a prihod je otišao u humanitarne svrhe. Steve je zatim osmislio pristupačnije verzije jelke, srebrne i pozlaćene. 

 

7. Soo Kee dijamantska jelka – 1 milion dolara 

 

Naredna na listi najskupljih novogodišnjih jelki na svetu vodi nas do Burgis Junction-a, tržnog centra u Singapuru. U saradnji sa draguljarom Soo Kee, oni su napravili impozantnu novogodišnju jelku visoku 6 metara i tešku 3 tone. Ova raskošna kreacija ponosno nosi 21.798 dijamanata, sa impresivnih 913 karata, dok se na njenim granama nalazi 3.762 kristalna bisera stvarajući očaravajući prizor. Za potpun ugođaj, ugrađeno je i 500 sijalica koje osvetljavaju celu konstrukciju u punom sjaju. 

 

6. Jelka ispred Kapitola u Washingtonu - 1 milion dolara 

 

Ovo mesto zaslužuje jedina prirodna jelka na listi najskupljih. Od 1964. godine, Kapitol u Vašingtonu se obavezao da će koristiti četinar iz sopstvenog rasadnika, presađujući živi organizam s korenom direktno ispred Bele kuće. 

Ponekad prelazeći visinu od 20 metara, ogromna bodljikava biljka zahteva hiljade sijalica kako bi se istakla u svoj svojoj lepoti. Potrebna je ozbiljna logistika za njeno bezbedno prenošenje i presađivanje, ali sve to vredi za ovaj bajkoviti prizor. 


Pogledajte i :

10 najskupljih novogodišnjih poklona ikada: Raskoš kakvu ne možete ni da zamislite

Da vaš dom zablista: Luksuz i elegancija crno-zlatne novogodišnje dekoracije


 

5. Ginza Tanaka – Tabletop Tree – 1.8 milliona dolara 

 

Tokijska Ginza Tanaka juvelirnica ponovno zauzima centralnu pozornicu sa jelkom visokom 2m, izrađenom od 19kg čistog 24-karatnog zlata obrađenog u tanke zlatne žice. Jelka je napravljena kako bi se obeležila 90. godišnjicu trgovine i širio duh božićnog veselja. Naravno, mnogi su poželeli da je ponesu kući, ali sa cenom od 1,8 miliona dolara, zadovoljili su se i fotografijma. 

 

4. Mini jelka od ruža - 1.8 miliona dolara 

 

Za razliku od ostalih megalomanskih projekata,Takashimaya robna kuća je krenula drugačijim putem kako bi dokazala da veličina nije najvažnija. 

Na osnovu dizajna pariske cvećare Claude Quinquaud, smanjili su božićno drvce na svega 40 centimetara visine, okupano malom kulom konzerviranih ruža. Na laticama svake ruže nalaze se dijamanti australijskog i afričkog porekla. Oni leže na laticama poput kapljica rose, čekajući nekoga ko može izdvojiti punih 1.8 miliona dolara za njih. Pratilac medvedić nije ništa manje skroman: sam po sebi je dijamantski privezak koji sija poput zvezda na nebu. 

 

3. Jelka od Swarovski kristala u Hong Kongu - više od 1,8 miliona dolara 

 

Kao što se i očekivalo, Hong Kong nikada neće dozvoliti da ga azijske komšije Singapur i Japan nadmaše. I nije dovoljan običan prikaz u tržnim centrima, ide se na aerodrom, tako da svako sa planete ko poseti ovo mesto ne može da propusti ovaj sjaj. Kompanija Swarovski, vodeći svetski stručnjaci za kristale, deo je akcije. 

Jelka je impozantnih 15 metara visoka i ukrašena sa 20 miliona Swarovski zlatnih i srebrnih kristala donetih direktno iz Austrije. Takođe su se pobrinuli da se ovo neverovatno drvo postavi na lokaciju koja je veoma vidljiva kako za putnike koji odlaze, tako i za one koji dolaze. 

 

2. Zlatna Disney novogodišnja jelka 4.2 miliona dolara 

 

Ginza Tokyo nije uspeo da se domogne prvog mesta na ovoj listi, ali njihovo čisto zlato će zagarantovano zaseniti sve poklone u blizini. Ovo čudo od jelke, vredno 4,27 miliona dolara, doseže visinu od 2,4 metra i prikazuje 50 likova iz Disney crtaća koji kao da su odjednom odlučili da se pretvore u zlato, za prazničnu sezonu u Japanu. Ukupna količina zlata je 40kg, sve sa vrednošću od 24 karata. Deset majstora i dva meseca bilo je potrebno da savršena Disney jelka stigne  u prodavnicu na vreme. 

 

1. Jelka u hotelu Emirates Palace  - 11,4 miliona dolara 

 

Iako hrišćanski praznici nisu njihova tradicija, to Emirate nije sprečilo da imaju najluksuzniju novogodišnju jelku na svetu. 

Najskuplja jelka i broj jedan na ovoj listi tako je iz Abu Dabija, tačnije luksuznog hotela Emirates Palace u Abu Dabiju. 

Ukupan trošak jelke nije proizašao iz same strukture, on zapravo nije premašio ni nekoliko hiljada dolara. Stvar je u onome što su stavili na i oko drveta, a reč je o ekstremnom broju dijamanata, zlata, bisera, safira i smaragda . 

Ni to nije bilo dovoljno, odlučili su da uz ovakve ukrase, okače i dragocene satove, ogrlice i narukvice. Iako će vam se to možda učiniti preterano, imajte na umu da su Dubai i Abu Dabi obično preplavljeni najbogatijim posetiocima sa najneobičnijim zahtevima. Za hotel koji ima automate za prodaju zlatnih poluga i omogućava upotrebu privatnog aviona, jelka od 11,4 miliona dolara je prava sitnica. 

 

 

 Tekst: redakcija Kuće stil 

Izvor: financesonline.com 

Fotografije: financesonline.com