PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

10 najskupljih knjiga na svetu

  • Objavljeno:
  • 26.4.2015

Iako će već spisak deset najskupljih knjiga ikad prodatih za mnoge biti pravo iznenađenje, ono što je sa nekima od njih urađeno nakon kupovine biće još veće. Naš favorit bez premca – Bil Gejts.  

 

10. Prva knjiga o Urizenu (The First Book of Urizen), Viliam Blejk – 2,5 miliona dolara

 

Prvi put odštampana 1794. godine, knjiga "Prva knjiga o Urizenu" jedno je od glavnih dela (a neki kažu i najvažnije) iz Blejkovog opusa. Jedan od samo osam preostalih primeraka prodat je na aukciji u Njujorku (Sotheby’s), 1999. godine, i to za 2,5 miliona dolara jednom privatnom kolekcionaru.

 

 

9. Pripovesti Barda Bidla, J.K Rouling – 3,98 miliona dolara

 

Pre nego što je ova knjiga izašla u ogromnom tiražu za masovno tržište, J.K. Rouling je načinila sedam originalnih primeraka, koje je autorka ispisala i ilustrovala svojom rukom. Šest primeraka je podelila prijateljima i urednicima, ali je 2007. godine jedna od sedam knjiga stavljena na aukciju. Ugrabio ju je Amazon.com za neverovatnih 3,98 miliona dolara, što čini ovaj primerak najskupljim modernim rukopisom ikad kupljenim na aukciji. Novac od prodaje knjige doniran je za humanitarnu  kampanju "The Children’s Voice".

 

 

8. Geographia Cosmographia, Claudius Ptolemy — 4 miliona dolara

 

Prvi štampani atlas sveta, i prva knjiga na svetu u kojoj se nalaze ugravirane ilustracije, Ptolemijeva "Cosmographia" iz 1477. godine prodata je na aukciji u Londonu (Soterbi) 2006. godine za 2.136.000 funti (tadašnjih 4 miliona dolara).

 

 

7. Traité des arbres fruitiers, Henri Louis Duhamel du Monceau — 4,5 miliona dolara

 

Knjiga "Traité des arbres fruitiers" definitivno je najskuplja knjiga ikad napisana o voćkama (sadrži šesnaest različitih vrsta!). Primerak ovog vrednog seta od 5 svezaka ilustracija i teksta prodat je za oko 4,5 miliona dolara 2006. godine.

  

6. Gutembergova biblija (The Gutenberg Bible) — 4,9 miliona dolara

 

Primerak Gutenbergove Biblije prodat je 1987. godine za tada rekordnih 4,9 miliona dolara na aukciji u Njujorku (Kristi). U svetu postoji samo 48 ovih knjiga, koje su prve odštampane pokretnom presom.

 5. First Folio, Vilijam Šekspir — 6 miliona dolara

 

Iako je originalna cena knjige "First Folio" bila jedna funta (dve do tri sa kožnim povezom ili nekim drugim ukrasom), očuvani primerci su sada među najskupljim kod kolekcionara knjiga. Procenjuje se da je ostalo samo 228 komada (od prvobitno 750). Suosnivač "Majkrosofta" Pol Alen 2001. godine je kupio jedan primerak za 6.166.000 dolara na aukciji u Njujorku.

 4. The Canterbury Tales, Geoffrey Chaucer — 7,5 miliona dolara

 

Prvo izdanje iz 15. veka prodato je za 4,6 miliona funti (tadašnjih 7,5 miliona dolara) u aukcijskoj kući "Kristi" u Londonu 1998. godine. Od 12 poznatih primeraka prvog izdanja iz 1477. godine, ovaj je najduže ostao u privatnim rukama, originalno kupljen za šest funti, a kupio ga je grof Ficviliam na rasprodaji biblioteke Džona Radklifa u aukcijskoj kući "Kristi" 1776. godine.

 3. Ptice Amerike (Birds of America), James Audubon — 11,5 miliona dolara

 

Knjiga "Ptice Amerike" autora Džona Džejmsa Odibona, koja je 2010. godine prodata za 11,5 miliona dolara, najskuplja je štampana knjiga na svetu.

 2. Jevanđelje Henrija Lava (The Gospels of Henry the Lion), Red Svetog Benedikta — 11,7 miliona dolara

 

Njenu izradu naručio je Henri Lav, Vojvoda od Saksonije, za oltar Device Marije u Katedrali u Brunsviku, a kupila ju je nemačka vlada na aukciji u Londonu 1983. godine za 8.140.000 funti, (tadašnjih 11,7 miliona dolara). Sa 266 stranica, uključujući 50 ilustracija preko cele stranice, knjiga se smatra remek delom romanesknog krasnopisa iz 12. veka.

 1. Kodeks Lester (The Codex Leicester), Leonardo da Vinči — 30,8 milliona dolara

 

Najpoznatiji od da Vinčijevih naučnih žurnala, ova beležnica u kojoj je na 72 stranice veliki mislilac svojom rukom ispisao razmišljanja i teorije o svemu od fosila do kretanja vode do toga zbog čega mesec svetli. Rukopis je prvi put kupio 1717. godine Tomas Kok koji je kasnije postao grof od Lestera, a zatim ju je 1980. godine otkupio kolekcionar Armand Hamer. Bil Gejts je 1994. godine kupio žurnal na aukciji za neverovatnih 30,8 miliona dolara, čime je to postala najskuplja knjiga ikad kupljena. Gejts je skenirao ovu knjigu za skrinsejver za Microsoft Plus! za Windows 95.

 Izvor: 6yka.com

Foto: 6ука.com