PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Zadivljujuća nadogradnja kuće u Londonu

  • Objavljeno:
  • 6.1.2018

"Savršeno mesto na kojem treba biti po lošem danu" možda je najbolji opis modernog aneksa stare georgijanske kuće u severnom Londonu, koja je zbog svog istoriskog značaja pod zaštitom države.

 

U njeno proširivanje arhitekte Anna Liu i Mike Tonkin uložili su dvanaest godina, a rezultat je impresivna ekstenzija na dva nivoa, s pravom nazvana "Sun Rain Room".

 

 

Zbog svog jedinstvenog dizajna, ona prosto doziva vremenske prilike u njenu unutrašnjost, a kiša, kao nezaobilazna pojava u Engleskoj, ovde ima posebno važnu ulogu.

 

 

Sakupljena kišnica sa krovova ne sliva se po obližnjem trotoaru kao što je uobičajeno, već nastavlja svoj tok kroz specijalno načinjen kružni oluk koji prati oblik nadogradnje i uliva se u plitak bazen koji se nalazi u njenom središtu.

 

 

S prvim kapljicama kiše, po površini granitno crnog bazena ocrtavaju se koncentručni krugovi koji su poslužili kao inspiracija za dizajn plafona. Zakrivljen krov perforiran je brojnim rupama, od kojih su neke zastakljene i propuštaju svetlost unutra.

 

 

Prilikom dizajniranja krova vođeno je računa o kretanju Sunca, pa je njegovo zakrivljenje načinjeno tako da omogući priliv što više svetlosti u unutrašnjost.

 

 

Pod krovom prekrivenim bogatim zelenilom nalazi se zastakljena baštenska prostorija koja služi kao dodatan životni prostor porodici, ali i mesto za sastanke sa klijentima.

 

 

Iza staklenog reflektivnog zida smeštena je radionica, kuhinja, ostava za alat, kao i velike saksije kako bi drveće koje je zasađeno na krovu imalo prostora za rast.

 

 

Arhitekti su proširili postojeći podrum kuće da bi kreirali dodatan prostor za život koji je  smešten ispod nivoa bazena - spavaću sobu i dva kupatila, i povezali ga crnim spiralnim stepeništem.

 

 

Soba je opremljena svedeno i u neutralnoj paleti boja, a neobičan element predstavlja zakrivljeni zid koji prati oblik krova ekstenzije, koji se nalazi tačno iznad.

 

 

 

Plan

 

Foto: Edmund Sumner