PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Urbana eko kuća u Milanu

  • Objavljeno:
  • 10.4.2017

Prostor, čist vazduh, voda postaju dragocenosti koje smo do sada uzimali zdravo za gotovo, a kojih sve više nedostaje u popularnim  mestima za život – velikim gradovima. Udruženim snagama, kompanija "MINI" i njujorška arhitektonska kompanija "SO-IL" ponudili su inovativno rešenje koje se fokusira na probleme urbanih životnih sredina.

 


   Povratak prirodi: Transparentna kuća u kojoj raste drvo

 

   Arhitekta Aibek Almassov osmislio je transparentan kružni dom koji se savršeno utapa u prirodu    i pruža prekrasan panoramski pogled na okruženje.

 


 

"MINI LIVING Breathe" predstavlja atraktivan prototip kuće postavljen u okviru Milanske nedelje dizajna (Salone del Mobile). Vizionarsko rešenje, drugačije od svih tradicionalnih koncepata stanovanja, ukazuje na važnost odgovornog trošenja prirodnih izvora.

 

 

"Instalacija pokazuje šta se dešava kada kuću ne posmatramo samo kao prostor u kojem živimo, već i kao aktivan deo okruženja – koji ostavlja pozitivan uticaj i na okolinu i na ljude koji u njoj žive", kaže Esther Bahne, menadžerka brend strategije i biznis inovacija u kompaniji MINI.

 

 

Instalacija predstavlja interesantan životni prostor od 50 kvadrata, kreiran na prethodno neiskorišćenoj urbanoj površini, u kojem mogu da stanuju tri osobe. Metalni ram čini osnovnu strukturu kuće, a fleksibilan prozračan materijal formira barijeru između spoljašnjosti i unutrašnjosti. Šest prostorija i bašta na krovu strukture čine ovaj nesvakidašnji prostor za stanovanje.

 

 

 

Fleksibilni zidovi poseduju specijalan površinski sloj koji filtrira vazduh, a krovna bašta je ispunjena biljkama koje obilno proizvode kiseonik. Ova dva elementa kuće značajno popravljaju kvalitet vazduha i urbanu mikroklimu.

 

 

Spoljašnji omotač je i proziran pa obezbeđuje obilje prirodne svetlosti i prijatnu atmosferu u kući. Dizajn krova omogućuje sakupljanje kišnice koja se kasnije može iskoristiti za potrebe domaćinstva.

 

 

Struktura kuće je mobilna i prilagodljiva: osmišljena je tako da se lako može rasklopiti i sastaviti na drugoj lokaciji, a materijali se mogu zameniti i upotrebiti oni koji više odgovaraju klimi na novoj lokaciji.

 

 

 

 

Plan kuće

 

 

Foto: SO-IL