Povratak prirodi: Transparentna kuća u kojoj raste drvo

 • Objavljeno:
 • 27.3.2016

Kazahstanski arhitekta Aibek Almassov otkrio je planove za konceptualnu kružnu staklenu kuću u čijem se središtu može naći celo odraslo drvo. Ova ideja u potpunosti menja koncept kućice na drvetu, kako njena staklena fasada obuhvata stablo sa svim granama.

 


   Modularna eko kućica za uživanje u prirodi

 

   Arhitektonska firma MAPA Architects kreirala je ekološku kućicu MINIMOD, koja se u potpunosti      može prilagođavati i proširivati kako bi zadovoljila različite potrebe i funkcije.

 


 

Transparentan cilindričan dom savršeno se utapa u prirodu i pruža panoramski pogled na okruženje. "Glavni cilj projekta je da ponudimo alternativu užurbanom životu u gradu. Želeli smo da spojimo mogućnosti modernog industrijskog dizajna i prirodnog bogatstva i lepote", rekao je arhitekta Almassov.

 

 

Stakleni zidovi i krov otkrivaju četiri sprata u obliku prstena, kao i spiralno belo stepenište koje se obmotava oko stabla drveta. Kuća će biti izgrađena od metalnih stubova, podova od betona i drveta i prozora od poda do plafona.

 

 

Izgradnja kuće koštaće 225.000 funti, dok se prosečno kuće u ovom području prodaju za 625.000. Staklena kuća jedan je od tri projekta koje su arhitekte dizajnirali za privatne klijente koji su želeli dom u planinama kod grada Almati u Kazahstanu.

 

 

 

Kuća je projektovana još 2013. godine, ali nakon što su se investitori povukli, činilo se da kuća neće biti izgrađena. Međutim, konceptualna kuća bi uskoro mogla postati realnost jer su pronađeni novi potencijalni investitori među kojima se nalazi jedan proizvođač stakla sa transparentnim solarnim panelima.

 

 

 

Foto: A. Masow Design Studio

 • POVEZANI ČLANCI

 • photo

  Kuća koju možete poneti sa sobom

  Interesantan dizajn simpatične kućice Koda omogućava stanarima da "podignu sidro" i presele se na drugu lokaciju za manje od jednog dana. Za samo sedam sati, kućica se može rasklopiti i preseliti bilo gde.

  Saznaj više

  photo

  Najbolje zgrade za 2017. po izboru portala ArchDaily

  Specijalizovani online magazin koji se bavi novostima iz oblasti arhitekture, ArchDaily, i ove godine odabrao je 16 najboljih građevina od 3000 projekata, na osnovu 75.000 glasova čitalaca.

  Saznaj više

  photo

  Kuća kao skulptura od drveta

  Na šumovitom posedu ruralnog dela Engleske, nekadašnja lovočuvareva kuća dobila je modernu nadogradnju, u potpunosti obloženu drvenim letvama savijenim na pari.

  Saznaj više

  photo, video

  Modularni objekti za privremeno stanovanje

  Grupa mladih arhitekti iz Srbije, među kojima je i član naše redakcije Nikola Arsić, predstavila je koncept privremenog stanovanja za ugrožene grupe stanovništva, koji se bazira na različitim modelima u zavisnosti od prostornog konteksta.

  Saznaj više