PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

U Kragujevcu za 54 dana sagrađena YTONG kuća koja nema račun za struju i vodu (VIDEO)

  • Objavljeno:
  • 3.9.2021

Ova kuća „B“ energetskog razreda potpuno je nezavisna od komunalne infrastrukture jer ima svoju solarnu elektranu i arterski bunar.

 

Graditi brzo, efikasno i ekološki održivo imperativ su današnjeg tržišta. Na smanjenju CO2 se sve više i više insistira. Energetski efikasne kuće već se godinama grade svuda po svetu. Međutim, u Srbiji taj princip gradnje nešto manje zastupljen. Dobrim delom, kuće kod nas se grade na „starinski način“. Gradi se sporo i energetski neefikasno.

 

Kao galsko selo usred rimskog carstva, jedna građevinska kompanija iz Kragujevca menja široko rasprostranjeno uverenje da su energetski efikasni objekti skupi, da njihova izgradnja komplikovana i da dugo traje. Reč je o jednom primeru dobre prakse gde je glavni nosilac novih ideja investitor… što je za naše uslove redak slučaj.

 

„Naša firma Sava Building hoće da ponudi koncept stanovanja ovakve jedne kuće po ceni jednog luksuznog stana u Kragujevcu.“ – ističe Nikola Vrućinić iz firme Sava Building koja je kuću u Kragujevcu podigla za svega 54 dana. 

 

 

Ova kuća se može sagraditi po ceni jednog luksuznog stana u Kragujevcu. I to za svega mesec i po dana.

 

Kuća je prizemna i pravilnih pravougaonih volumena. Za razliku od drugih kuća u susedstvu ima ravan krov sa 50 godina garancije koji se aktivno koristi. Po mnogo čemu ova kuća „iskače“ u odnosu na svoje okruženje.

 

Iako kompaktna i na prvi pogled zatvorena, kuća se ka dvorištu otvara pomoću velikih prozora visokog kvaliteta i laminiranog sigurnosnog stakla. No, ono što je posebno i nesvakidašnje u vezi ove kuće nije njen izgled već njena funkcionalnost i energetska efikasnost, te velika samostalnost.

 

 

MAŠINA ZA UŠTEDU ENERGIJE

 

„Kuća je totalno nezavisna od svih javnih komunalnih preduzeća. Poseduje svoju solarnu elektranu, arterski bunar za napajanje vodom, postrojenje za preradu i omekšavanje vode iz bunara i bio jamu za filtriranje kompletne vode iz domaćinstva koja se kasnije koristi za zalivanje zelenog krova i površina oko objekta“ – dodaje Vrućinić.

 

„Hoćemo da pokažemo da je ovaj koncept održiv i da se ovo i te kako isplati. Čak ćemo uraditi i proračun koliko se ti sistemi svi isplate i da imate kuću bez troškova i opterećenja od komunalija, dažbina svaki mesec“ – navodi investitor iz Kragujevca.

 

Može se reći da je ova kuća mašina za uštedu energije.

 

 

KONSTRUKTIVNI SKLOP

 

Konstruktivni sistem kuće se sastoji od Ytong blokova koji su se koristili kao fasadni i noseći zidovi, te betonskih stubova i greda livenih na licu mesta. Radi efikasnosti gradnje korišćena je Ytong bela tavanica, a koja na jednostavan način i sa izuzetnim termičkim svojstvima rešava pitanje izvođenja međuspratnih i krovnih konstrukcija. S druge strane, skoro svi unutrašnji zidovi su suvo-montažni i izvedeni kao lake gips-kartonske pregrade.

 

Ceo proces izgradnje kuće sniman i dokumentovan. Korisnici na taj način imaju uvid u složenost i obim radova prilikom izgradnje – od zemljanih radova i izlivanja temelja, do zidanja i završnih zanatskih radova u enterijeru.

 

 

Hoćemo da pokažemo da je ovaj koncept održiv i da se ovo i te kako isplati.

 

Primena energetski efikasnih materijala nije strana domaćem tržištu. Ali, njihova primena nije dovoljno zastupljena. Već je poznato da se upotrebom Ytong sistema dobijaju značajne uštede u gradnji, visok stepen termoizolacije, prirodno i zdravo okruženje za život. Samoodrživa kuća u Kragujevcu te tvrdnje dokazuje i u praksi.

 

Kao takva, ona klijentima, arhitektama i izvođačima služi kao dobar pokazni primer da je energetski efikasna i samoodrživa gradnja porodičnih kuća u Srbiji moguća.

 

Nikola Vrućinić s druge strane, jedan je od retkih investitora u zemlji koji je prepoznao vrednost i značaj energetski efikasne gradnje. Svoja iskustva i znanja stečenih tokom izgradnje kuće u Kragujevcu preneo je i na Renew Concepta, turističkog naselja na Kosmaju. Nadamo se da će ovakvih projekata i investitora biti sve više i više.