PRIJAVA ZA NEWSLETTER:
Portal kucastil.rs vodi računa o privatnosti svojih posetilaca i njihovom korisničkom iskustvu. Portal koristi kolačiće da bi obezbedio što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Više detalja možete pročitati ovde. Nastavkom pregleda stranica portala potvrđujete saglasnost sa korišćenjem kolačića. Razumem

 

Staklene kućice u netaknutoj prirodi Tasmanije

  • Objavljeno:
  • 29.6.2019

Devet novih paviljona u rizortu "Freycinet Lodge" nude jedinstven smeštaj okružen zelenilom koji privlači turiste iz svih krajeva sveta da istraže prirodne lepote jednog od najstarijih nacionalnih parkova na Tasmaniji.

 

Renovirane kućice dizajnirao je studio Liminal Architecture, a inspiracija za njihov nesvakidašnji izgled potekla je upravo iz neposrednog prirodnog okruženja.

 

 

Njihova forma odslikava glatke, zaobljene i zavodljive linije zaliva Great Oyster Bay na istočnoj obali Tasmanije, gde je rizort smešten.

 

 

Kućice su izgrađene tako da se maksimalno iskoriste prednosti impozantne lokacije i ponudi novo i osvežavajuće iskustvo u rizortu koji postoji od 90-ih godina i sastoji se od preko 60 paviljona.

 

 

Dizajn paviljona veliča zadivljujuću prirode Tasmanije: s jedne strane drvena fasada predstavlja diskretnu i neupadljivu pozadinu na kojoj se ističe bujna vegetacija, dok je druga strana kuće u potpunosti uranja u prirodu.  

 

 

Studio "Liminal" osmislio je inovativno rešenje za terasu umesto standardne ograde koja bi delimično zaklonila pogled. Duž platoa postavljene su zaštitne mreže koja pružaju dodatan prostor za opuštanje.

 

 

Posebna pažnja posvećena je odabiru lokacije za nove kućice kako bi se obezbedilo intimno i relaksirano okruženje.

 

 

Put do paviljona ne otkriva mnogo: staza vodi kraj tamnih zidova bez prozora do zaklonjenih ulaznih vrata. Ali upravo takav izgled igra važnu ulogu u građenju osećaja zaštićenosti i izolovanosti od drugih posetilaca.

 

 

Crna boja na fasadi dobijena je tradicionalnom japanskom tehnikom Shou Sugi Ban koja podrazumeva tretiranje površinskog sloja drveta spaljivanjem, a zatim i nanošenjem ulja na očišćenu površinu. Zahvaljujući ovoj tehnici produžava se vek trajanja objekta jer je drvo bolje zaštićeno od vremenskih prilika i insekata.

 

 

Kao kontrast neupadljivom ulaznom delu paviljona, unutrašnjost je svetla, topla i poziva na uživanje. Zidovi, podovi i plafoni u potpunosti su obloženi panelima od tasmanijskog hrasta i akacije.

 

 

Od poda do plafona protežu se zakrivljeni stakleni prozori koji unose prirodu u enterijer i pojačavaju osećaj povezanosti s prirodom.

 

 

 

Paleta boja svedena je na nijanse sive, narandžaste i plave boje koje se mogu naći u okolini, na granitnim stenama, koloritnim lišajevima i dubokom plavetnilu okeana.

 

 

 

 

 

Foto: Dianne Snape