PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Šta vas čeka na putu do kuće: Od građevinske dozvole do cene gradnje

  • Objavljeno:
  • 1.3.2021

Gradnja kuće jedan je od najvećih izazova za svaku porodicu. Najčešće se radi samo jednom u životu, a pitanja koja se javljaju na tom putu su brojna: odakle početi, šta je potrebno od dokumentacije, kako odabrati građevinske materijale, gde pronaći pouzdane majstore, koliko vremena je potrebno za gradnju i što je najbitnije – koliko novca će vam biti potrebno. Krenimo redom i rešimo najveće dileme kroz šest ključnih koraka.

 

1.  PLANIRANJE, ODABIR PROJEKTA I GRAĐEVINSKA DOZVOLA

 

Prvi koraci pri gradnji kuće uvek su planiranje i odabir projekta. Što se kuća bolje isplanira i projektuje u samom startu, to je kasnije sve mnogo lakše prilikom izvođenja. Čak i sitna promena, kao što je pomeranje pozicije prozora, može napraviti veliki problem, jer zahteva dodatne radove i troškove koje investitor treba da plati. Zato je neophodno pažljivo isplanirati sve detalje kuće i pridržavati se toga kasnije u fazi izgradnje. Prilikom odabira projekta posebno treba voditi računa o rasporedu prostorija i dizajnu kuće da bi ona bila funkcionalna za svakodnevni život, kao i da biste bili zadovoljni njenim spoljašnjim izgledom.

 

Nakon detaljnog planiranja i odabira projekta, sledi pribavljanje potrebnih dokumenata. Ako želite da izgradite novi, proširite ili rekonstruišete postojeći objekat, za to vam je neophodna odgovarajuća građevinska dokumentacija. Preciznije, za većinu građevinskih radova biće vam potrebna građevinska dozvola. Ona vam je potrebna kako za izgradnju celokupnog objekta (novog objekta), tako i za proširenje, nadogradnju, dogradnju, rekonstrukciju, prenamenu objekta i gradnju garaže. Za izvođenje radova, biće vam potrebno i odobrenje za gradnju. Odvojeni zahtevi, kako za odobrenje gradnje, tako i za građevinsku dozvolu, predaju se nadležnim organima lokalne samouprave.

 

 

Procedura dolaska do navedene dokumentacije značajno je olakšana novim Zakonom o planiranju i izgradnji kojim se definiše i omogućava objedinjena procedura izdavanja građevinske dozvole za najviše 28 dana. Detaljno uputstvo kako da pribavite ovu dokumentaciju možete saznati na stranici Kako do građevinske dozvole.

 

2.  IZBOR GRAĐEVINSKOG MATERIJALA

 

Budući da je na domaćem tržištu prisutna velika ponuda građevinskih materijala, klasičnih i novih, domaćih i stranih proizvođača, veoma je bitno da se dobro informišete o njihovim karakteristikama. Treba imati u vidu da nije najisplativije ono što u startu najmanje košta, kao i da je kvalitet gradnje od izuzetnog značaja, jer ćete kuću koju gradite koristiti decenijama. Posebno treba voditi računa o kvalitetu pozicija na kući koje kasnije ne možete menjati. Kategorije poput podova, stolarije, veličine i rasporeda prostorija, pa čak i krova uvek možete promeniti, ali ne i spoljne zidove. Oni predstavljanju jedinu nepromenljivu kategoriju na objektu i zato treba obratiti posebnu pažnju prilikom izbora materijala za njihovu gradnju.

 

Olakšavajuća okolnost pri izboru je činjenica da materijale vrhunskog kvaliteta danas možete obezbediti po pristupačnoj ceni. Najbolji dokaz za to su Ytong materijali, koji garantuju kvalitetan i siguran dom, ali i brojne uštede. Zato se za spoljne zidove, kao jednu od najbitnijih pozicija na kući, preporučuju Ytong Termo blokovi. Ovi blokovi objedinjuju sve ključne prednosti materijala za gradnju u samo jednom proizvodu, a to vlasnicima obezbeđuje premium objekat, koji u trenutku završetka svih radova košta isto ili čak povoljnije u odnosu na one građene klasičnim materijalima. To se postiže zahvaljujući činjenici da Ytong Termo blokovi ne zahtevaju dodatnu termoizolaciju, a istovremeno obezbeđuju preduslov za B energetski razred, što omogućava  velike uštede na računima za grejanje i hlađenje.

 

 

 

Kompanija Xella kreirala je jedinstven sistem gradnje, kako bi olakšala izgradnju u svim fazama i ponudila rešenja na svim pozicijama na objektu (od fasadnih i pregradnih zidova, preko sistemskih elemenata, pa sve do bele tavanice). Pored Ytong materijala za gradnju, kompanija Xella nudi materijale za dodatnu termoizolaciju Multipor i zvučnu izolaciju objekata – Silka.

 

3.  IZBOR MAJSTORA ZA GRADNJU

 

Izbor majstora za gradnju je još jedno bitno pitanje na koje treba obratiti pažnju, jer dobar majstor može znatno olakšati izvođenje radova. Na našem tržištu trenutno postoji velika potražnja za majstorima za gradnju, zbog čega se teže dolazi do njih ili se duže čeka na njihovo angažovanje. Ukoliko planirate gradnju kuće Ytong materijalima, Xella prodajni tim će vam vrlo rado pružiti podršku i preporuku majstora i izvođača.

 

Takođe treba naglasiti da je gradnja Ytong blokovima osmišljena da bude jednostavnija i lakša u odnosu na klasičnu, što praktično znači da svaki majstor koji se bavi gradnjom i koji je precizan u svom poslu može da se prilagodi gradnji ovim blokovima bez ikakvih problema.

 

Kompanija Xella takođe obezbeđuje  podršku u vidu besplatnih konsultacija sa tehničkim timom i Ytong instruktorom gradnje.

 

 

4.  VREME GRADNJE

 

Vreme je novac i to je najočiglednije kada se gradi kuća. Stoga je trajanje gradnje sve bitniji faktor prilikom izgradnje porodične kuće jer imamo sve manje vremena, a želimo što pre da se uselimo u novi dom. Iako na prvi pogled može delovati da mesec, dva ili tri ne prave veliku razliku kada je tako bitan objekat u pitanju, istina je da brzina gradnje predstavlja izuzetno bitnu prednost. Brža gradnja ne štedi samo vreme, već automatski dovodi i do velikih ušteda prilikom izvođenja radova, jer je broj radnih sati koji se plaćaju izvođačima i radnicima značajno manji. Zato Ytong sistem gradnje koji garantuje dva i po puta bržu gradnju u odnosu na tradicionalne načine, podrazumeva efikasniju i povoljniju gradnju, što je još jedna u nizu prednosti ovog sistema.

 

Značajno brža gradnja Ytong materijalima postiže se zbog velikih dimenzija Ytong blokova, koji su znatno veći od klasičnih blokova. Takođe, za gradnju Ytong blokovima koristi se malter za lepljenje koji se nanosi u tankom sloju 2-3 mm, dok se za klasične materijale koristi mnogo više, čak do 2 cm.

 

Pored velikih dimenzija blokova, Ytong sistem gradnje obuhvata i sistemske elemente za izradu horizontalnih i vertikalnih serklaža, kao i nadvratne grede koji značajno olakšavaju i dodatno ubrzavaju gradnju objekta, bez potrebe za oplatama i šalovanjem.

 

Završna obrada zidova izgrađenih Ytong blokovima je takođe brža od klasične, jer se i ona radi u tankom sloju, čime na kraju dobijamo veću neto kvadraturu korisnog prostora, tj. više mesta za vašu porodicu.

 

 

O brzini gradnje najbolje svedoče zadovoljni vlasnici Ytong kuća, među kojima je i Raško Likić iz Gornjeg Milanovca koji je za nepunih 10 dana završio kompletno zidanje svoje nove kuće.

 

5.  CENA GRADNJE

 

Cena gradnje porodične kuće uvek je jedan od najbitnijih faktora kojim se vodimo prilikom odabira materijala za gradnju i izvođača radova. Međutim, problem nastaje kada ne uzmemo u obzir finalnu cenu kuće, već samo početna ulaganja, što je ujedno i najčešća greška koja se dešava u praksi. Zato treba podsetiti na čuveno pravilo koje glasi – nije najpovoljnije ono što vas u startu najmanje košta. Odluke donete samo na osnovu početnih investicija uglavnom vode ka izboru nekvalitetnih građevinskih materijala koji su u startu jeftiniji, ali na kraju proizvode mnogo više dodatnih troškova nego što vam uštede prilikom njihove kupovine.

 

Zato je cena kvadrata gotovog zida jedina prava mera za poređenje, a proračun jasno upućuje na zaključak da za isti ili čak manji novac, koji je potreban za gradnju kuće tradicionalnim materijalima, danas možete dobiti premium kuću zahvaljujući gradnji Ytong materijalima. Ako se tome doda i činjenica da se najveće uštede u Ytong kućama ostvaruju tek tokom eksploatacije objekta prilikom grejanja i hlađenja, onda postaje jasno koliko je opravdana stara izreka “Nisam dovoljno bogat da bih kupovao jeftine stvari”.

 

Poslednjih godina na tržištu raste interesovanje i za gradnju u sivoj fazi i po sistemu "ključ u ruke", a oni koji grade najčešće imaju dilemu za koji način da se opredele. Zato vas detaljno obrazloženje prednosti ovih načina gradnje očekuje u tekstu "Kako izgraditi premium kuću po ceni standardne".

 

 

6.  VAŠA PODRŠKA NA PUTU DO KUĆE

 

Velika prednost za svaku porodicu koja odluči da gradi kuću Ytong materijalima je i kompletna podrška stručnog tima kompanije Xella, od prvog koraka i izrade specifikacije potrebnog materijala za gradnju, pa sve do povezivanja investitora ili vlasnika sa stovarištima. Tako osim pouzdanih i efikasnih materijala koji štede za vas, prilikom gradnje Ytong materijalima možete da se oslonite i na podršku stručnog tima u svakom trenutku, kao i besplatan info telefon: 0800 111 112.

 

Na raspolaganju vam stoji i niz besplatnih online servisa, kao što je Ytong kalkulator koji vam omogućava da izračunate okvirnu količinu Ytong materijala potrebnog za vašu kuću, potom da izračunate okvirnu cenu Ytong zida po m², kao i termičke karakteristike spoljnjeg zida vaše buduće kuće. Ako još uvek tragate i za inspiracijom za svoju novu kuću, na raspolaganju vam je i 39 idejnih rešenja za porodične kuće sa specifikacijom potrebnog materijala za gradnju.

 

Iako put do kuće svakako nije lak, najčešće ni onakav kakav smo planirali, ne postoji bitniji zadatak za porodicu koja traži bezbedan i kvalitetan dom. Zato je važno da sledite svoje snove i ne odustajete od planova, jer će vam se vreme i trud koji uložite u svoj novi dom višestruko isplatiti. A na tom putu ne morate da budete sami, jer vam kompanija Xella može pružiti svu potrebnu podršku i taj put učiniti bržim, lakšim i uspešnijim.