PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Solarni krov stiže - jeftiniji od crepa

  • Objavljeno:
  • 6.6.2017

Kompanija Tesla Elona Maska otvorila je prednarudžbine za svoj solarni krov koji koji bi trebalo da košta 21,85 dolara po kvadratnom metru.

 

Osnivač i šef kompanije "Tesla" Elon Mask zvanično je saopštio da je kompanija počela da prima narudžbine za najnoviji "Solarni krov" još od aprila na teritoriji SAD.

 

Kompanija za SAD nudi kalkulator koji u obzir uzima površinu krova, količinu sunca u određenom području te lokalne cene goriva, tako da kupci mogu unapred izračunati hoće li im se i u kom roku isplatiti instalacija ovog krova. Prema najavama kompanije, ugradnja krova kupcima bi trebalo da počne ovog leta, dok je za ostatak sveta početak prodaje predviđen 2018. godine.

 

Solarni krov čine fotonaponske ćelije ugrađene u crepove koji izgledaju kao klasični crepovi i neprimetno se uklapaju u arhitektonsko rešenje krova. Prilikom predstavljanja ovog projekta prošlog oktobra, Mask je izjavio da je cilj da solarni krovovi budu lepši od običnih, proizvode električnu energiju, traju duže i imaju bolju izolaciju.

 

Novi fotonaponski crep je dizajniran da  zameni manje dopadljive i ogromne tradicionalne solarne panele koji se montiraju na postojeće krovne konstrukcije. Umesto toga, "Tesla Solarni krov" imaće dvostruki zadatak: služiće kao zaštita, što je i primarna funkcija tradicionalnog krova, ali i kao uređaj za proizvodnju električne energije.

 

Kada je reč o ceni, Mask je još prilikom premijernog predstavljanja projekta najavio da će koštati manje u odnosu na klasičan krov, čak i bez kalkulisanja vrednosti proizvedene električne energije. Tom prilikom Mask je otrkrio da ključ za smanjenje cene proizvoda leži u tome da crepovi budu jači i lakši.

 

Time što će smanjiti težinu crepa za 80% u odnosu na keramički crep ili betonske krovne materijale, kao i sastavom crepa koji je gotovo neuništiv, Tesla će moći da drastično smanji troškove transporta, kao i da trošak loma svede na minimum. Ovo je veoma značajan faktor koji utiče na smanjenje cene, rekao je Mask i dodao da je Tesla solarni krov od stakla, a da se staklo pravi od peska, koji je jeftin.