PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Sojenica posvećena adašima i ljubiteljima međice

  • Objavljeno:
  • 1.6.2014

Prođite savskim nasipima s leve i desne strane reke i pogledajte maštovite kućice na splavovima, kao i sojenice. Mašta može svašta, kaže naš narod. A šta može arhitekta? Da bi dali nove ideje onima koji bi voleli da naprave najzanimljiviju sojenicu prikazujemo projekat kanadskog arhitekte Toma Kundiga.

 

U američkoj državi Vašington, u plavnoj ravnici reke Metova u mestu Mazoma, nikla je sojenica na tri nivoa nazvana Delta. Vertikala, boja i sirova priroda materijala koji su se koristili za njenu izgradnju, u potpunosti odgovara divljini okoline. Vlasnik je tražio čvrstu kutiju, jednostavnu za održavanje, praktičnu i neuništivu, koja bi bila mesto za zabavu, uz pentranje po obližnjim brdima.

 

Na najnižem nivou, u „prizemlju“, polovina pripada parkingu dok je drugi deo praktično skladište. Srednji nivo ima dve spavaće sobe i dva kupatila, na vrhu se nalazi veliki prostor kombinovan s dnevnim, trpezarijskim i kuhinjskim prostorom. Konzolna deking terasa zgodna je za opuštanje i letnje spavanje, s dodatnim svetlarnicima podno tavanice.

 

Kabinu Delta drže četiri čelična stuba. Zidovi sa ispunom, na podovima brodski pod, limovi povezani čeličnim zavrtnjima. Većina konstrukcije je montažna, ukljućujući čeličnu, krovne panele, roletne i stepenište, čime je, kako kaže arhitekta Kundig, smanjen otpad na licu mesta i očuvan teren koji obično trpi tokom izgradnje.

 

Staklene površine se mogu u potpunosti zatvoriti i otvoriti uz pomoć hand made mehaničkog uređaja: točak, pogonska osovina, U – zglob, cilindrični zupčanici i kablovi. To je posao samog vlasnika koji to čini sa ogromnim zadovoljstvom. Da dodamo da ova kuća nema ni klimu – dakle, pravi je raj za one koji vole prirodu.

 

Prava sojenica za sve zaljubljenike u reke Savu i Dunav i u našoj zemlji.