PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Prekrasna kuća za uživanje u obliku piramide

  • Objavljeno:
  • 22.7.2016

Na oko sat i po vremena vožnje od Rejkjavika, smeštena je neobična kuća za odmor piramidalnog oblika. Jedinstveno ekološko utočište je dizajnirano tako da odslikava brdovit teren Islanda i utopi se u okolnu nisku vegetaciju.

 

Kuća se zagreva upotrebom geotermalnih voda - u podovima su ugrađene cevi koje obezbeđuju da temperatura u domu bude prijatna tokom cele godine. Strujom se snabdeva iz obližnje geotermalne stanice, topla voda dolazi iz prirodnog izvora tople vode, a hladna je izvorska voda iz bunara.

 

 

Kuća je simetričnog oblika i sastoji se iz dva volumena u obliku piramide koja povezuje prizemni ulazni hodnik. Svetlo drvo i beli zidovi dominiraju enterijerom i čine ga prijatnim i prostanim.

 

 

 

U jednom delu kuće smešten je dnevni boravak otvorenog plana sa kuhinjom i trpezarijom. Trouglasti prozori obezbeđuju obilje prirodnog svetla i pružaju interesantan izgled prostoriji.

 

 

Drugi deo kuće predstavlja zonu za spavanje, sa tri male spavaće sobe smeštene u prizemlju. Međutim, ono što ostavlja bez daha je prostorija iznad soba. Smeštena u staklenom vrhu piramide, iz nje se pruža zadivljujuć panoramski pogled na okolnu prirodu i polarnu svetlost.

 

 

Foto: airbnb