PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Planinska vila koja krije revolucionarni enterijer

  • Objavljeno:
  • 30.9.2019

U podnožju planine Šlern – živopisnom predelu na severu Italije koji se zahvaljujući izuzetnoj lepoti našao na Unesko listi svetske baštine, izgrađena je planinska kuća "Messner" koja savršeno balansira između moderne i tradicionalne estetike.

 

Zahvaljujući vizionarskom i neočekivanom dizajnu, koji je delo arhitektonskog studija NOA, projekat je nagrađen 2018. godine za "Inovativnu arhitekturu" nagradom Iconic koju dodeljuje Nemački savet za dizajn i brojnim drugim priznanjima za arhitekturu i dizajn enterijera.

 

 

Duh starih vremena

 

Kroz srž projekta prepliću su tradicija Južnog Tirola ali i brojne moderne karakteristike koje se kriju kako na spoljašnjosti, tako i u unutrašnjosti kuće. Kreiran je gotovo magičan ambijent, inspirisan sećanjima iz detinjstva Stefana Riera, glavnog arhitekte, a ujedno i klijenta, kojem je kuća "Messner" postala novi dom.

 

Izgradnja je počela u centru naselja Kastelroto, na temeljima napuštene kuće koja datira iz 1850. godine. Poštujući propise o planiranju i izgradnji na jednom takvom mestu, arhitekti su iznedrili izuzetno modernu kuću koja evocira duh starih vremena.

 

 

Gledajući strukturu iz daleka, masivan drveni omotač koji čine 12 metara visoki potporni stubovi i drvena rešetka koja se često može videti na planinskim vilama u Alpima, čini da kuća na prvi pogled deluje poput tradicionalnog ambara.

 

"Veliki deo detinjstva proveo sam igrajući se u ambaru i jedno od najdražih sećanja bilo je to penjanje visoko na ambar, a zatim skakanje u seno. Možda da nisam imao to iskustvo, nikad ne bih osmislio ovakav dizajn", objašnjava Stefan Rier.

 

 

Osim što kući pružaju karakter i šarm, drvene rešetke imaju još jednu funkciju: tokom sunčanih perioda one pružaju zaštitu od svetlosti i toplote sunca. Fasada na prizemnom delu kuće takođe je uređena u prirodnom maniru, u proverenoj kombinaciji kamen – drvo.  

 

Iza te drvene mreže, s južne i severne strane kuće izranjaju neočekivane strukture, dve bronzane i jedna staklena kocka, najavljujući da se iza zidova krije kompleksna unutrašnjost. Unikatna, odvažna, moderna.

 

Magični ambijent

 

Inovativna organizacija unutrašnjeg prostora je odmah uočljiva: kocke koje su se mogle primetiti spolja, sada "lebde" u otvorenom prostoru dnevnog boravka.

 

 

Prizemlje je otvoreno poput trga na kojem se nižu zajedničke zone različitih funkcija – za kuvanje, obedovanje, odmor ili druženje. 

 

 

Umesto klasične podele pregradnim zidovima, kuća je podeljena upravo ovim visećim kockama, koje su postavljene na različitim visinama i povezane stepenicama i hodnicima.

 

 

U njima su smeštene spavaće sobe, dok se u staklenoj kocki koja gleda ka južnoj strani nalazi sauna.

 

 

Ostatak kuće pruža se vertikalno nagore.

 

 

Cela struktura kuće osmišljena je tako da što se penje više, to se ređaju prostorije koje nude više  privatnosti. Neobična organizacija odaje utisak da se penjete planinskim stazama ka vrhu.

 

 

Hodnici su pažljivo dizajnirani tako da imaju i dodatnu funkciju osim povezivanja prostorija, pa se u njima može naći i biblioteka ili čak "kupatila" sa kadama i tuševima, dok su toaleti zatvoreni.

 

 

Spavaće sobe su kreirane poput zasebnih mikro kuća i svaka je uređena na unikatan način.

 

 

Atraktivan spoj materijala

 

Pored tradicionalnih lokalnih materijala – drveta i kamena, projekat uvodi i one nešto modernije koji unose dodir mediteranskog, čak i arapskog stila.

 

Stepenice su izrađene od čelika, s finim radom koji kao da je preuzet iz arapske tradicije. Zavodljiv dizajn kreira prelepu igru svetlosti i senki – kjaroskuro efekat, koji je netipičan za alpsko okruženje.

 

 

Epoksi smola pruža podovima u prizemlju uniformnost i prostire se sve do nebo plavih pločica u kuhinji koje su korišćene i za oblaganje kuhinjskog ostrva. Korišćen na detaljima, mesing pruža toplinu nameštaju, kao i radnom pultu u kuhinji.

 

 

 

Foto: Alex Filz