PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Najbolje kuće u 2018.

  • Objavljeno:
  • 14.11.2018

Specijalizovani časopis za arhitekturu, ArchDaily svake godine među mnogobrojnim projektima koji su izvršeni širom sveta, na osnovu glasova čitalaca bira najbolje i najinspirativnije projekte, u različitim kategorijama: Kuće, Zgrade, Unutrašnja arhitektura, Ugostiteljski objekti, Ustanove kulture, Obrazovne ustanove, Poslovni prostori, Građevine malih razmera, Industrijske građevine, i mnoge druge.

 

Predstavljamo vam kuće koje su ušle u najuži izbor za najbolju u ovoj godini, kao i pobednika koji je oduševio ljubitelje originalne arhitekture iz svih krajeva sveta.

 

Kuća Carroll / LOT-EK, SAD

 

Neobična kuća u Bruklinu izgrađena je od nekonvencionalnog materijala: više od 20 transportnih kontejnera naslagano je jedan uz drugi, koji su zatim dijagonalno presečeni i povezani u jednu stambenu celinu. Prostor za život od 465 kvadrata prostire se na više nivoa i namenjen je za jednu porodicu. Kuhinja sa trpezarijom, dnevna soba i kućni bioskop su povezani i zauzimaju prvi sprat kuće, dok se gornjim spratovima nalaze spavaće i radne sobe.

 

 

 

Zahvaljujući dijagonalnim rezovima, na svakom nivou nalazi se iskoristiv spoljašnji prostor. U prizemlju se nalazi ulaz u podrum i garažu. Projekat potpisuje arhitektonska kompanija LOT-EK.

 

 

Foto: Danny Bright

 

Kuća MeMo / BAM! arquitectura, Argentina

 

Na severu pokrajine Buenos Ajres u Argentini izgrađena je nesvakidašnja kuća za vlasnika koji se strastveno bavi baštovanstvom i gaji veliko poštovanje prema prirodnoj sredini. Imajući na umu njegova uverenja, arhitekti firme "BAM! arquitectura" projektovali su kuću koja je gubitak zelenih površina svela na minimum zahvaljujući "trodimenzionalnoj" krovnoj bašti koja povezuje sve spratove kuće.

 

 

Upotrebom efikasne tehnologije za preradu otpadnih voda, smanjena je potrošnja ovog prirodnog resursa. Za navodnjavanje zelenog krova koristi se kišnica koja se sakuplja u podzemni rezervoar kapaciteta 10.000 litara. Energetska efikasnost je postignuta zahvaljujući solarnim panelima i DVH prozorima koji poboljšavaju termalnu izolaciju.

 

 

 

Foto: Jeremías Thomas

 

Kuća Gumpha / Within N Witout, Indija

 

Smeštena u mestu Našik na zapadu Indije, kuća "Gumpha" predstavlja utočište za stanovnike grada, kojima je potreban beg od stresnog života i ponovno povezivanje sa prirodom kako bi se ispunili energijom i radošću.

 

 

Neobičan dizajn kuće inspirisan je pećinama, pa je izgrađena najvećim delom od kamena i izgleda poput niza odaja povezanih mrežom tunela. Kružni prozori smešteni duž zidova i na vrhovima kuće doprinose nesvakidašnjem i upečatljivom izgledu građevine. Kuća je opremljena najosnovnijim stvarima, tako da brojni jastuci služe za sedenje umesto stolica i sofa u svakoj prostoriji.

 

 

Foto: Vikrant Dashputre

 

Vila Ypsilon / LASSA Architects, Grčka

 

Smeštena u predelu pod maslinjacima u selu Finikunda na južnom Peloponezu, ova morska vila poseduje interesantan krov karakterističnog oblika koji podseća na slovo ipsilon. Zeleni krov je korisna površina kojoj se može pristupiti i služi ujedno kao produžetak dvorišta. Visina kuće je ograničena na visinu maslinovog drveća, kako bi se što bolje uklopila u okolinu.

 

 

Zbog udaljene lokacije na vrhu brda, ograničenog budžeta, kao i nestandardne forme, izgradnja kuće je zahtevala da dosta građevinskog materijala bude prefabrikovano i sklapano na placu, što je ujedno omogućilo da kuća bude završena za samo sedam meseci.

 

 

Unutrašnjost kuće zauzima površinu od 150 kvadrata i organizovana je u dve glavne zone. Privatna zona sadrži tri spavaće sobe i dva kupatila i orijentisana je ka istoku, dok centralna zona u kojoj se nalaze dnevni boravak i kuhinja pruža direktan pristup svim delovima dvorišta.

Foto: NAARO

 

Pobednik u kategoriji Kuće

 

Optical Glass House / Hiroshi Nakamura & NAP, Japan

 

Okrenuta ka prometnoj ulici u centru Hirošime, Optical Glass House je dizajnirana tako da pruži privatnost i mir svojim stanarima. Prirodnu barijeru između kuće i gradske vreve predstavlja bašta vidljiva iz svih prostorija, a za smanjenje buke postavljena je i impresivna staklena fasada 8,6 x 8,6 metara, napravljena od čak 6000 blokova i teška čak 13 tona.

 

 

 

Svetlost prolazi kroz staklo visoke čistoće i kreira treperave svetlosne efekte na zidovima i stazama bašte.

 

 

Na taj način, iako je smeštena u centru grada, kuća omogućava vlasnicima da osete lepote smenjivana svetlosti i uživaju u čarima svih godišnjih doba.

 

 

Foto: Koji Fuji / Nacasa and Partners Inc.