PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Najbolje dizajnirane kuće za 2015.

  • Objavljeno:
  • 15.5.2015

Američki institut arhitekata (AIA) objavio je dobitnike godišnje nagrade za dizajn kuća "Housing awards" za 2015, a KUĆA STIL vam predstavlja pobednike u kategoriji kuća za jednu ili dve porodice po posebnim zahtevima.

 

Pobednici su odabrani na osnovu izvanrednog dizajna kuća koje su renovirane ili izgrađene po želji klijenata, a promovišu važnost dobrog dizajna kao jednog od preduslova za kvalitetan život.

 


   Diskretan luksuz porodične kolibe

 

   Impresivna koliba u fransuckim Alpima idealan je primer diskretnog luksuza, koji poslednjih            godina postaje jedan od vodećih trendova na tržištu. Uverite se i zašto.  

 


 

Pastuv

 

Nestvarno okruženje doline Methow dopunjeno je jedinstvenim dizajnom kuće "Pastuv" (Studhorse) za koji su zaslužni arhitekte iz biroa "Olson Kundig Architects". Prema ocenama žirija, vrlo malo sličnih građevina je viđeno ranije.

 

Kuću čine četiri fizički odvojene strukture sa dvorištem u sredini. Svaki deo kuće okrenut je ka različitim interesantnim elementima prirodnog okruženja, kao što su greben Studhorse  ili obližnje jezero.

 

U glavnom objektu smešteni su dnevna soba, kuhinja i bar, drugi deo čine privatne prostorije – spavaća soba i dečija soba koje se nalaze u zasebnom objektu, sobe za goste je u trećem, dok je u četvrtoj zgradi smeštena sauna.  

 

 

Kuća-most

 

Primarni cilj arhitekata iz "Joeb Moore & Partners" bio je da dizajnom "Kuće-most" (Bridge House) održe povezanost sa prirodnim ritmom spokojnog okruženja i pruže penzionisanom paru privatnost, dodir s prirodom i mir.  

 

"Kuće-most" je postavljena tako da je maksimalno izložena svetlu tokom dana, dok se zagrevanje minimizira otvorima za ventilaciju i ispustima koji služe kao zaštita od sunca. Za izradu kuće korišćeni su visokoefikasni izdržljivi materijali i proizvodi, kao što je cink od kog je izgrađen krov.  

 

 

Marlboro Music

 

Pet kućica smeštenih na kampusu koledža Marlboro, predviđene su da ugoste muzičare, učesnike letnjeg muzičkog festivala, zajedno sa njihovim porodicama. Tri dvosobne i  jedna trosobna kućica namenjene su porodicama, dok je jedna četvorosobna predviđena za muzičare samce. Nakon što se festival završi, kućice se izdaju koledžu.

 

Dizajn ovih kućica, delo arhitekata iz "HGA Architects and Engineers", inspirisan 400 godina starim tipom kuća Nove Engleske, koji je poslužio i kao inspiracija za veoma stare zgrade na farmi u okviru Marlboro koledža.

 

 

Stara ruža

 

Ruralni predeo zapadnog Tenesija bio je zavičaj u koji su klijenti poželeli da se vrate nakon 25 godina života u Čikagu. Kuća "Stara ruža" (Old Briar) ponela je ime po kombiju koji je dugo bio u vlasništvu njihovog dede. Kako se ime prenosilo kroz generacije na sva pouzdana vozila, tako je želja klijenata bila da stvore pouzdano mesto na koje će se okupljati porodica.

 

Imajući to u vidu, kuća je dizajnirana tako da ima velike zajedničke površine. Unutrašnje prostorije – ulaz, dnevna soba i spavaća, nastavljaju se na veliku pokrivenu terasu koja omogućuje stanarima da uživaju u prirodi.

 

 

Pogledajte i kako izgledaju najuže kuće na svetu, ali i sjajno rešenje za proširenje porodične kuće.

 

Foto: Benjamin Benschneider / David Sundberg, Esto Photographics / Paul Crosby Photography /  Jeffrey Jacobs