PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Legat Branka Lala Stankovića: Slikarski biser Šapca

  • Objavljeno:
  • 16.12.2018

Legat slikara Branka Lala Stankovića koji broji 77 slika iz ciklusa "Gradovi Evrope" čuva se na spratu Dunjića kuće u Šapcu i predstavlja svojevrsni legat u legatu. Jedan je od kulturnih simbola ovog grada i pravi slikarski biser Mačve. 

 

Branko Lale Stanković rođen je 10. februara 1915. godine u selu Bresnica kod Čačka. Detinjstvo i mladost proveo je u Šapcu, u kojem je završio osnovnu školu i gimnaziju. Slikarstvo i likovnu pedagogiju završio je u Umetničkoj školi u Beogradu, a usavršavao se na akademskom tečaju kod Ivana Radovića i Nikole Beševića.

Bio je profesor likovnih umetnosti u Požarevcu, Knjaževcu i Beogradu. Učestvovao je na više grupnih izložbi u svim većim gradovima Jugoslavije, a priredio je i više od 30 samostalnih izložbi. Slikao je pejzaže, enterijere i mrtvu prirodu. Slikao je i primorske gradove Evrope i Amerike, a legat od 77 slika iz ciklusa "Gradovi Evrope" zaveštao je gradu svoje mladosti - Šapcu.  

 


Mapa legata Srbije u digitalnom obliku


 

 

Kako izgleda zdanje u kojem se čuva ova kolekcija slika, u čemu se ogleda njena umetnička i kulturna vrednost i zašto je ovo tako specifičan legat u ovom delu Srbije otkriva video prilog koji sledi.  
 
 
 
Ovaj tekst nastao je u okviru projekta "Zaboravljeni srpski legati" koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.  
 
Autor: Ivana Jelić
Snimatelj: Brana Stojisavljević