PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kuća u steni s fascinantnim pogledom na more

  • Objavljeno:
  • 16.3.2016

Kuću prekrivenu talasastim limenim krovom u boji cinka dizajnirali su arhitekti Pablo Gil i Hajmi Bartolome za mladi bračni par koji je kupio zemljište na padini.

 


   Kuća u steni kakvu još niste videli

 

   Kada pomislimo na kuću na litici, zamislimo raskošnu vilu sa impresivnim pogledom na more.      Ova kuća, međutim, takvu viziju u potpunosti okreće naglavačke.

 


 

Mnogi je nazivaju i savremenom pećinom jer je ukopana u strmu liticu s pogledom na Sredozemno more. Arhitekti ističu da oblik kuće i krov koji je pokriva proizvode klasičnu estetsku nejasnoću između prirodnog i veštačkog.

 

 

"Nešto između kože zmaja postavljene u zemlju kada se gleda odozdo i talasa u moru kada se gleda odozgo", kazali su Gil i Bartolome.

 

 

Ova čudna kuća itekako ima koristi od lokacije na kojoj se nalazi, s obzirom na to da temperatura zemlje iznosi oko 19,5 stepeni Celzijusovih tokom cele godine. Osim toga, veliki dvoetažni dnevni boravak izlazi na terasu s bazenom, dok tri spavaće sobe na drugom spratu gledaju na more.

 

 

 

Objekat je izgrađen 2015. godine u jeku teške finansijske krize koja je pogodila Španiju. Arhitekti ističu da su zbog ekonomskih uticaja odlučili da izbegnu klasični mašinski sistem izgradnje koji su zamenili satima mukotrpnog rada.

 

 

Krov kuće formiran je od dvostrukog betona i potpornih zidova koji su raspoređeni na 14,5 metara udaljenosti. Tolika razdaljina potpornih zidova učinila je enterijer u potpunosti slobodnim.

 

 

 

Arhitekti dodaju da u kuću može da se smesti čak 70 gostiju i da ova konstrukcija pokazuje da je kreativnim idejnim rešenjima stvarno moguće doći do doma iz snova za prihvatljivu cenu.

 

 

Izvor: b92.net

Foto: Jesus Granada