PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kuća koja se rotira i menja oblike

  • Objavljeno:
  • 26.5.2014

Britanski arhitektonski dvojac Grunberg i Vulfson osmislio je kuću koja će oduševiti sve poklonike dinamičnog života. Kako bi tokom cele godine u njoj bilo maksimum udobnosti, kuća se rotira i menja oblik, kako bi u svako doba dana održala optimalnu količinu svetlosti ili pak svoje vlasnike zaštitila od previše sunca.

 

Kuća pod nazivom D*Haus može se rotirati u željenom smeru, a sposobnost rotacije pruža joj mobilna platforma na koju je postavljena. Osim rotacije, mogu da se pomeraju i pojedini delovi kuće pa tako menja izgled u osam različitih konfiguracija.


Kao inspiracija za dizajn kuće arhitektama su poslužile geometrijske slagalice Henrija Dudenija, a originalno je osmišljena za Laponiju koja ima duge i vrlo hladne zime i relativno topla leta. Kasnije je napravljeno više varijanti ove kuće koje su prilagođene za izgradnju u bilo kojem delu sveta.

 

Tokom toplijih sezona sobe se mogu spojiti tako da unutašnji delovi mogu da postanu spoljašnji zidovi i na taj način blokiraju sunce, dok se tokom zime rotacijom postiže maksimalno iskorišćavanje sunčeve svetlosti.

 

Upoznajte sve mogućnosti ove inovativne kuće i pogledajte kako se transformiše i u potpunosti menja oblik za samo nekoliko sekundi.