PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kuća duhova

  • Objavljeno:
  • 30.9.2014

Dizajnerski par Christophe Berdaguer i Marie Péjus kreirali su ovo jedinstveno delo za koje se s pravom može reći da je između arhitekture i skulpture.

 

U severoistočnoj Francuskoj, u gradu Delme, pored gradske sinagoge izgrađen je ovaj savremeni centar umetnosti, kako ga doživljavaju stanovnici ovog kraja. Interesantnim projektom je transformisana građevina koja je jednom bila zatvor, zatim škola, a zatim i pogrebni dom.

 

Umetnici su zatim iskoristili uspomenu na ovo mesto da ga transformišu u ”kuću duhova”. Nazvana je ”Gue(ho)st House“, što predstavlja igru rečima, jer je to kuća za duhove i goste u isto vreme. Ovaj projekat osmišljen je kao veza između domaćina (centar umetnosti) i gostiju (umetnika i posetilaca).

 

Neverovatan veo koji se pruža ispred kuće daje šarm ovom zdanju pred kojim retko ko ostane ravnodušan. Njena dinamična forma asocira na njenu prošlost, a u isto vreme predstavlja i formu koja asocira na budućnost.

 

O tome svedoči i namena ove kuće, koja u prizemlju ima prijemni centar za posetioce, školarce i grupe koje posećuju ovaj umetnički centar, zatim informativnu kancelariju i dokumentarni centar. Gornji sprat će biti pretvoren u studio koji će povremeno obezbeđivati smeštaj umetnicima, studentima, pripravnicima i umetnicima koje put nanese baš u pravcu ove nesvakidašnje kuće.