PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Koliko je zvučna izolacija bitna pri kupovini stana

  • Objavljeno:
  • 16.6.2015

Mnoge stvari su bitne prilikom kupovine novog stana: cena i lokacija, spratnost i orjentacija, da li zgrada ima izolaciju i koju…

 

Međutim, čak i kada rešite ste ove nedoumice, kupite stan i uselite se, ne znači da je i svim mukama nužno došao kraj. Onda upoznate nestašne komšije ili se u zgradu usele i drugi stanari – iznad, ispod i oko vas – i vaš život preko noći opet postaje prava noćna mora...

 

Komšije iznad imaju troje dece koja, čini vam se, nikada ne spavaju. Stanari ispod imaju tinejdžere koji stalno okupljaju društvo i slušaju glasnu muziku po ceo dan. Štaviše, čini vam se da čujete i prepirke bračnog para dva sprata niže. Zvuči poznato?

 


   Nikad lakše do idealne zaštite od buke

 

   Samo odaberite tip buke sa kojim se svakodnevno suočavate, potom neko od ponuđenih                  rešenja, i uz pomoć specijalne aplikacije za izračunavanje nivoa buke odmah testirajte rezultat        koji se postiže u vašem stanu.


 

Ako zaista živite u gore pomenutom okruženju ili u nekim sličnim uslovima, velika je verovatnoća da vaša zgrada nema zvučnu izolaciju u podovima. Ovo je, nažalost, situacija u većini novih zgrada koje ubrzano niču u urbanim sredinama.

 

Razloga za to je više:

 

 Izolacija možda i postoji, ali nije adekvatna, tj. ugrađeni materijal ne štiti od zvuka udara (klompe, veš mašina, igra dece) niti vazdušnog zvuka (glasna muzika, TV, rasprava stanara i slično);

 

Projektanti nisu dovoljno informisani o postojanju adekvatnih rešenja za zaštitu od buke u podovima;

 

Investitor nije zainteresovan da uloži u zvučnu izolaciju jer će stanove ionako prodati.

 

 

Srećom, ovakva situacija se može popraviti, naknadnom intervencijom u vašem stanu i ugradnjom plivajuće podne konstrukcije, sa kamenom vunom kao zvučnim, ali u isto vreme i toplotnim izolatorom. Sve detalje u vezi sa ovom intervencijom možete pronaći na stranici IZOLACIJA PODA.

 

Knauf Insulation kamena vuna za podove je dovoljno čvrsta da može da izdrži opterećenja, ali i dovoljno elastična da deluje kao amortizujući sloj.

 

Međutim, idealno je da u startu, prilikom kupovine, na svoju listu pitanja koja ćete uputiti investitoru, stavite i ovo: Da li stanovi imaju zvučnu izolaciju u podovima, i o kom se proizvodu radi?

 

Tako ćete u startu eliminisati one zgrade koje izolaciju nemaju, a sebe poštedeti života u bučnoj sredini i dodatnih investicija. 

 

TESTIRAJTE: Specijalna aplikacija za izračunavanje nivoa buke u vašem domu

 

 

I za krajnjeg kupca i za investitora je bitno da znaju:

 

Adekvatna zvučna izolacija značajno poboljšava kvalitet života i komfor boravka u stanovima;

 

Potrebne su izuzetno male debljine kamene vune da bi se postigli zadovoljavajući rezultati u prigušivanju zvuka (optimalno 3cm);

 

Zvučna izolacija ne poskupljuje značajno investiciju, a znači mnogo.

 

 

Na sreću, u Srbiji ima i investitora kojima je kvalitet gradnje i zadovoljstvo kupaca na prvom mestu. Tako je firma Galens iz Novog Sada, koja se bavi izgradnjom stambenih objekata, prepoznala je da je za maksimalni komfor i udobnost života u stanovima neophodna kvalitetna podna izolacija. Zato su se odlučili za kamenu vunu u podnoj konstrukciji na prestižnom novosadskom stambeno-poslovnom kompleksu Garden. I ne samo tu. Već planiraju da na svakom svom budućem projektu, kamena vuna u podovima bude obavezni element.

 

Zato, investitori, neka vam zadovoljstvo i preporuka vašeg kupca bude na prvom mestu jer ćemo mi i dalje nastaviti da im ukazujemo na šta sve moraju da brinu prilikom odabira i kupovine novog stana.

 


   Koliko termofasada štedi leti (VIDEO)

 

   Ako se prisetite koliko novca izdvajate za hlađenje svog doma tokom leta ili zagrevanje pre               početka ili posle završetka grejne sezone, imaćete više nego dovoljno razloga da ozbiljno                pročitate ovaj tekst. 


 

Foto: Knauf Insulation