PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Istočnjački luksuz u Jurmali

  • Objavljeno:
  • 23.4.2014

Iako je to malo poznato, Letonija poslednjih godina postaje sve popularnija turistička destinacija. Riga je svakako najpoznatiji grad, ali ako vas put navede u Jurmalu, gradić koji gleda na Baltik, imaćete priliku da uživate u nekim od najlepših pejzaža koje ste ikada videli.

 

Ovo odmaralište krasi niz plaža sa belim peskom duž poluostrva, termalne vode, borove šume, a sve više i luksuzni stambeni kompleksi koji ne zaostaju za najšarmantnijim domovima na Zapadu.

 

Jedan od njih je stambeni kompleks “Dom” (The Home), koji je sastavljen od tri zgrade različitog dizajna. Prva je omaž Art Deko stilu, druga moderna interpretacija drvene arhitekture ovog grada, a treća odslikava otvorenost i ljubav prema prirodi, pa u ovom kompleksu svako može da nađe dom po svom ukusu.

 

Ako volite šik i ekspresivnost, strukture i boju, definitivno će vas oduševiti Art Deko zgrada. Romantične osobe će se opredeliti za ležerne šetnje i kuću sa drvenom fasadom koja podseća na čipku, dok će se „kuća bez granica“ sa ogromnim prozorima kao nevidljivim granicama između enterijera i okoline verovatno najviše svideti aktivnim i javnim ličnostima.

 

Tako je arhitekta "Doma“ Ugis Zabers spojio tri zgrade različitog arhitektonskog dizajna i stvorio jedinstvenu celinu, a svaki od ovih delova ilustruje određeni period arhitekture Jurmale koja je ponosna na svoju jedinstvenu drvenu arhitekturu koja dočarava neponovljivi šarm primorskog grada.

 

Tradicionalna letnja primorska brvnara je prefinjena i otmena kuća sa zastakljenom terasom ukrašenom drvenim rezbarijama i vitražima. Izuzetna je zbog svojih elegantnih proporcija i finih detalja, a izgled ove zgrade je moderno viđenje arhitekture Jurmale pre 1900. godine.

Foto: thehome.lv