PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Fascinantna kućica: Kutak za spavanje, kuhinja i kupatilo u samo 10 kvadrata

  • Objavljeno:
  • 29.6.2015

Arhitekte iz "Tengbom Architects" osmislili su studentsku kućicu veličine svega 10 kvadratnih metara, koja je priuštiva, ekološka i praktična u smislu dizajna i materijala. Projekat je rezultat uspešne saradnje drvnog proizvođača "Martinsons" i kompanije "AF Bostäder" koja se bavi nekretninama.

 


   Najbolje iskorišćenih sedam kvadrata ikada

 

   Zvuči neverovatno, ali arhitekta i dizajner Marko Pjeraci uspeo je da smesti trpezariju, kuhinju,          kupatilo i spavaću sobu u samo sedam kvadrata najmanje kuće u Italiji. Pogledajte fantastično      rešenje.


 

Kako bi što bolje odgovorili na potrebe studenata i našli održivo i dostupno rešenje, studio "Tengbom" je upravo uz pomoć studenata dizajnirao praktičnu kućicu. Za uspešnu gradnju priuštive studentske kućice, bili su neophodni inovativno razmišljanje i nova rešenja.

 

 

Iako je prostor smanjen sa 25 kvadratnih metara na svega deset, ova kućica pruža kutak za spavanje, kuhinju i kupatilo. Pomoću efikasnog plana kuće i unakrsno lepljenog laminata od kog je napravljena, cena izdavanja smanjena je za 50 %, a uticaj na životnu sredinu znatno poboljšan.

 

 

Energetska efikasnost je ključna kod dizajniranja novih objekata. Odabir pravih materijala i metoda izrade presudni su za smanjenje emisije ugljenika, pa je za izradu ove kućice izabrano drvo. Kao obnovljivi resurs, odabrano je lokalno drvo i time minimizirana emisija gasova usled transporta materijala.

 

Metod izrade odabran je zbog fleksibilne proroizvodnje i tehnike sklapanja koji mogu biti obavljeni na gradilištu i tako uštedeti vreme gradnje.

 

 

Foto: Bertil Hertzberg