PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Fantastične kuće otporne na prirodne katastrofe

  • Objavljeno:
  • 2.6.2016

Kako su jedna od posledica klimatskih promena sve učestalije prirodne katastrofe, arhitekte su shvatile da dizajn kuća otporan na vremenske nepogode nikad nije bio važniji.

 

Predstavljamo vam pet impresivnih kuća koje su izgrađene tako da se odupru raznim prirodnim katastrofama – od uragana do zemljotresa i cunamija.

 

1. Primorska kuća u Hemptonima, Aamodt/Plumb Architects

 

Blizina mora predstavlja izazov za arhitekte jer takvo okruženje može predstavljati opasnost za kuću. Primorska kuća u poznatom letovalištu Hemptoni, pored toga što predstavlja mesto za odmor i uživanje, projektovana je tako da odoli koroziji od morske soli, vremenskim nepogodama, pa i uraganima. Arhitektonski biro "Aamodt/Plumb Architects" upotrebio je beton da obezbedi čvrstu i izdržljivu, ali i elegantnu strukturu kuće. Laserski sečeni metalni panoi štite prozore od uragana, a uz to i obezbeđuju veću privatnost vlasnicima kuće.

 

 

2. Izdržljive ruske kupole, SkyDome

 

Ruska kompanija "SkyDome" kreirala je kuće u obliku kupole koje mogu da izdrže teret od čak 700 kilograma snega po kvadratnom metru. Ove kuće nazvane "domovi budućnosti" osmišljene su da obezbede komfor i sigurnost ljudima koji se bore sa ekstremnim vremenskim uslovima tokom zime. Još jedna prednost ovakvog oblika kuće je što bolje zadržava toplotu, što utiče na smanjenje potrošnje energije. Kuće su izgrađene od prirodnih materijala kao što su borovina, pluta, morske alge i lan.

 

 

3. Kuća otporna na cunami, Designs Northwest Architects

 

Cunami predstavlja realnu pretnju za sve stanovnike priobalskih područja, pa je arhitektonska kompanija "Designs Northwest Architects" kreirala "Cunami kuću" (Tsunami House) na ostrvu Kamano u SAD. Glavne prostorije kuće izdignute su od tla skoro tri metra, a temelji kuće dovoljno su čvrsti da se odupru snažnim talasima.

 

 

4. Ophir odoleva zemljotresu, Architects’ Creative

 

Moderna kuća "Ophir" projektovana je za porodicu sa Novog Zelanda koja je svoj prethodni dom izgubila u zemljotresu. Arhitekte biroa "Architects’ Creative" osigurale su strukturu čelikom i betonom kako se to ne bi ponovilo. Kuća je obložena kedrovinom i crnim cinkom. Prozori od poda do plafona omogućili su da obilje prirodne svetlosti okupa unutrašnjost kuće i obezbedi prijatnu atmosferu.

 

 

5. Kućica otporna na vatru i vodu, Vagavond

 

Kompanija "Vagavond" kreirala je kućicu kojoj čak ni vatra, voda, plesan, štetočine ni vremenske nepogode ne mogu ništa. "Mala narandžasta kuća" (Orange tiny house) dobila je svoju prepoznatljivu boju nakon tretmana drveta Yakisugi metodom, koja ga čini otpornim na vatru i izdržljivim. Kuća je izolovana prirodnom vunom i obložena anodiziranim aluminijumom koji čuvaju toplotu zimi, a štite od zagrevanja leti. Uz to, kućica se može opremiti solarnim panelima i smestiti bilo gde u prirodi van električne mreže.

 

 

Foto: SkyDome / Jane Messinger / Designs Northwest Architects / Vagavond / Cal-Earth / Ophir by Architects’ Creative photos / Charlotte Clements