PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Ekološka kuća u obliku jelke na četiri sprata

  • Objavljeno:
  • 5.6.2015

Ekološka kuća "Primeval Symbiosis" (drevna simbioza) prostire se na četiri sprata, predviđena je za život u šumskim predelima, a svojim oblikom podseća na jelku. Namenjena je ljubiteljima prirode koji žele da žive daleko od grada u "šumskim predgrađima".

 


   Eko-kuće u krošnjama kanadske šume

 

   Eko-odmaralište sa pet zvezdica E’terra Samara u Ontariju jedinstveno je naselje u krošnjama        drveća koje se sastoji od 12 prelepih jednosobnih vila, sa kojih se pruža divan pogled na                  Džordžijski zaliv. Uživajte!


 

Arhitekta ovog ambicioznog projekta je danski student Konard Vojcik, koji je na ovaj način zapravo želeo da ponovo povezivanje čoveka i prirodu jer mladi smatra da je neophodno usporiti urbani razvoj koji je, delimično, kriv i za seču šuma. 

"Čovek je uspeo da za jedva 200.000 godina prisustva na zemlji uništi ono što je priroda stvarala stotinama milijardi godina", napisao je autor ove ekološke kuće na svom sajtu. 

Konstrukcija kuće je u potpunosti od drveta, a opremljena je prirodnim rashladnim sistemom i biorazlagačem, što omogućava snabdevanje stana biogasom. Gas se pravi od metana i fermentacijom organskim životinjskih materija u odsutvu kiseonika. Zamisao arhitekte je da se iz ovih rezidencija uopšte ne emituje ugljendioksid.

 

 

U kući mogu živeti dve do četiri osobe, a zidovi su potpuno prekriveni solarnim panelima, što omogućava značajnu uštedu energije i ovu prekrasnu kuću čini ekološkom. O tome svedoči i činjenica da ova kuća površine 61 metar kvadratni može potpuno da bude reciklirana kad joj istekne "rok trajanja". 

 

Ovakav ekološki mehanizam napravljen je po uzoru na funkcionisanje drveća koje se hrani iz svoje okoline koju za uzvrat ne zagađuje, kao što je slučaj i sa ekološkom kućom budućnosti

 

Prema planovima arhitekte, kuće treba da budu raštrkane u prirodi kako bi se izbegao pogled na komšije. Isti cilj možete ostvariti i sa sojenicama osmišljenim za adaše i ljubitelje međica

 


Mnogi zainteresovani kupci kontaktirali su Vojcika koji još uvek nije istakao cenu prvog prototipa kuće-drveta.

 

 

Foto: konradwojcik.prosite.com