PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Ekološka kuća na jezeru

  • Objavljeno:
  • 4.11.2015

Fascinantna kuća na jezeru izdiže se dva sprata iznad 15,5 ari zemljišta u američkoj državi Luizijana. Kuća na "Farmi deset hrastova" je izuzetan objekat koji kombinuje energetski efikasnu gradnju sa promišljenim pejzažnim dizajnom. Zahvaljujući solarnim i geotermalnim izvorima energije, kao i dizajnu kuće i pejzaža, kuća generiše mnogo više energije nego što potroši.

 


   Ekološka kuća u obliku jelke na četiri sprata

 

   Ekološka kuća u obliku jelke koju je osmislio danski student Konard Vojcik namenjena je                ljubiteljima prirode koji žele da žive daleko od grada u "šumskim predgrađima". Uživajte!

 


 

Arhitekta Majkl Holi (Michael Holly) projektovao je modernu kuću od 116 kvadrata koja nije samo ekološka kuća iz snova, već i eksperiment kojim se testira energetski model. Opremljena je monitorima koji nadgledaju energetski učinak kuće, a rezultati će dati doprinos budućim arhitektonskim projektima. Energetske performanse se prate preko sistema koji je dostupan i na smart telefonu, što omogućava kontrolisanje energije sa bilo kog mesta.

 

 

Kada su Holi i njegova žena Deniz kupili posed gde se nekad nalazila farma, videli su zemljište kao prazno platno. Tokom narednih dvadeset godina arhitekta je uređivao pejzaž, izgradio arterski bunar, veštačko jezero i poluostrvo sa deset hrastova. Na granicama poseda gusto je zasađeno drveće i pažljivo raspoređeno tako da privlače vetrove leti, dok štite od hladnih vetrova tokom zime.

 

 

Kuća je izgrađena u pravcu sever-zapad na samoj obali jezera kako bi se maksimalno prikupila sunčeva svetlost i omogućilo da se kišnica sliva sa kosog krova direktno u jezero. Fasadu čini kombinacija betona, polikarbonskih ploča i drveta i dva isturena staklena volumena.

 

 

Unutrašnjost čine kuhinja otvorenog plana, dnevna soba i trpezarija na prvom spratu. Iz dnevne sobe se kroz prozore od poda do plafona pruža pogled na poluostrvo sa deset stabala hrasta koja se protežu ka sredini jezera. Na suprotnom kraju kuće nalazi se drugi stakleni volumen u kojem je smeštena trpzarija. Na drugom nalaze se privatne prostorije - spavaća soba i balkon sa pogledom na jezero.

 

 

Foto: Marc Lamkin