PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Eko-kuća u kutiji od stakla

  • Objavljeno:
  • 19.12.2013

Vila Kogelhof je luksuzna energetski efikasna kuća na jugozapadu Holandije, koja je projektovana tako da tokom cele godine stanarima pruža komfor uz minimalan utrošak energije.

 

Arhitektonski studio "Paul de Ruiter Architects" iz Amsterdama dobio je zadatak da osmisli jednostavnu, apstraktnu, spektakularnu vilu od 715 kvadratnih metara u sklopu ekološki zaštićene zone.  Kako bi dobio dozvolu za gradnju, vlasnik kuće je bio u obavezi da zasadi 71.000 stabala.

 

"Dizajnirali smo dvodelnu kompoziciju – jedan deo kuće izgleda kao da lebdi iznad tla, dok je drugi smešten ispod zemlje. Na taj način dobili smo beskompromisnu staklenu kutiju ojačanu čeličnim ramom", navode arhitekte.

 

Glavni ulaz u kuću nalazi se u donjem nivou, koji je dovoljno prostran da se u njega smesti garaža za šest automobila i traktor, ostava, kupatilo, kao i prostor za rad sa pogledom na obližnje veštačko jezero. Krov donjeg nivoa pretvoren je u bazen.

 

U gornjem delu kuće nalaze se dnevni boravak, kuhinja, tri spavaće sobe, kupatilo i multifunkcionalni prostor. Ove prostorije odvojene su staklenim pregradama, koje otvaraju prostror i čine ga prostranijim.

 

Kuća poseduje efikasni centralni sistem grejanja sa vazdušnom pumpom, kao i peć na drva, kojom se zagrevaju prostorije i voda u bazenu. Vlasnici će drva za ogrev prikupljati iz obližnje šume, koja se nalazi u privatnom vlasništvu. Električna energija obezbeđena je putem fotonaponskih ćelija postavljenih na krovu. Planirano je, takođe, da se u budućnosti instalira i električna turbina.

 

 

Foto: Jeroen Musch