PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Čuvena kuća Frenka Lojda Rajta

  • Objavljeno:
  • 6.2.2015

Postoji sedam svetskih čuda: Kolos s Rodosa, Semiramidini viseći vrtovi Vavilona, Artemidin hram u Efesu… ali i još jedno arhitektonsko - kuće arhitekte Frenka Lojda Rajta. Jedna od njih je kuća sudije Čarlsa P. MakKartija u mestu Boizi u američkoj državi Ajdaho.

 

Na adresi 2150 Bluestem Lane u Boiziju stoji zgrada koju je 1913. godine projektovao Frenk Lojd Rajt. Reportaža o njoj prvi put je objavljena 1907. godine u časopisu "Ladie Home Journal".  Njena renovacija izvedena je 1988. godine pažljivo čuvajući sve ono što je postala osnova za tzv. organsku arhitekturu.

 

Ova vrsta arhitekture iznikla je u prvoj polovini XX veka na srednjem zapadu Amerike zahvaljujući "Prerijskoj arhitekturi". Naime, američki arhitekti tog vremena, među prvima i Rajt, odlučili su da prekinu "prepisivanje" arhitektonskih stilova Evrope i priklone se konfiguraciji svoje zemlje. Ta nova arhitektura dobila je naziv po nazivu "Prerija" - široki ravni kilometarski potezi bez drveća, samo trava i žbunaste biljke.

 

Prateći ovu jednostavnost Frenk Lojd Rajt projektovao je kuće, kao što je ova u Boiziju, u kojima dominira horizontalna linija s krovovina niskog pada, čvrste konstrukcije stakla i kamena, prozora grupisanih u nizu i podržanih čvrstim vertikalnim rasterom drvenih okvira, kao i male upotrebe ornamentike.

 

 

Kuća u Boiziju projektovana je u osnovi kao kocka pokrivena niskim krovom. Raster prozora s jakim drvenim okvirom ponaša se kao kontrapunkt horizontali okoline na koju izlazi s terasom sa niskom kamenom ogradom. Sve je u mirnoj liniji, svaki detalj uokviren i završen "ključnim kamenom" (na primer, u slučaju terase spoljašnja lampa u obliku kocke).

 

 

U kući tri spavaće sobe i dva kupatila i gostinski toalet, spoljašni bazen i teniski teren. U unutrašnjosti široki prostori, dobro osvetljeni, nameštaj u nijansama zelene boje kako bi bio kompatibilan sa spoljašnjim okruženjem. Sve to stvara atmosferu umirujuću za život, opuštanje, disanje.  

 

Red, mir i elegancija, osnova čvrste spoljašnje arhitekture i upotrebe bogatog drveta u unutrašnjosti zgrade – pečat Frenka Lojda Rajta!

 

Foto: tours.tourfactory.com