PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Zelena kula čiju fasadu zalivaju dronovi

  • Objavljeno:
  • 8.1.2021

Bujno zelenilo na fasadama nebodera jedan je od glavnih trendova koji se mogao primetiti u arhitekturi širom sveta. Interesantan primer ovog trenda je osmatračka kula prekrivena hiljadama saksija sa biljkama, čiji su dizajn predložili arhitektu studija NUDES.

 

Više od običnog vidikovca ili turističke atrakcije, ova neobična kula zamišljena je kao svojevrstan spomenik svetu koji se konstantno menja, kao i oda prirodi i tehnologiji koje, ako su udružene, mogu našu planetu učiniti boljim mestom za život.

 

 

Kula nudi panoramski pogled na okolnu prirodu kroz otvore koji svojom formom podsećaju na duplu spiralu. Sama struktura kule biće izrađena od drveta, dok će spoljašnje površine biti prekrivene sa 11.500 keramičkih saksija.

 

 

Sistem za prikupljanje kišnice biće instaliran u kulu celom njenom visinom, kako bi se svaka saksija navodnjavala. Uz to, saksije bi nadgledala i veštačka inteligencija, koja bi kontrolisala nivo vlage u zemlji i njen sastav.

 

 

U slučaju da je bilo kojoj biljki potrebno zalivanje ili prihrana, dronovi opremljeni vodom ili neophodnim mineralima bi locirali saksiju i isporučili potrebnu količinu.

 

I dronovi i kula bi funkcionisali "van mreže" jer bi se strujom napajali pomoću fotovoltažnih panela, voda bi se prikupljala iz kiše.

 

 

Kula je dizajnirana tako da bude pristupačna svima, zahvaljujući spiralnoj rampi. Na samom vrhu nalaziće se mali amfiteatar sa panoramskim pogledom.

 

 

Arhitekti su ovim projektom želeli da daju pozitivan primer koegzistencije prirode i čoveka, gde bi tehnologija bila oruđe kojim bi se postigao kompromis između njih.

 

 

Za sada, ovaj projekat nije realizovan, ali je izazvao veliku pažnju, stoga bi se moglo očekivati da u ovoj ili sličnoj formi postane i stvarnost.