PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Urbane zelene oaze

  • Objavljeno:
  • 7.1.2015

Uprkos brojnim prednostima, život u velikom gradu ima i nedostatke. U potrazi za stambenim prostorom, grade se višespratnice koje, pružajući odličan pogled na grad, ljude udaljavaju od prirode. Živeći u stanovima ili kućama okruženim retkim zelenim enklavama često zaboravljamo da postoje brojni kreativni načini pomoću kojih možemo da svoje dvorište ili terasu pretvorimo u prijatnu oazu usred užurbanog grada.

 

Uz malo napora i mašte svaka bašta može da izgleda veoma lepo i opuštajuće. Ipak, čak i one najmanje zahtevaju ozbiljnu organizaciju. Dobro osmišljenim planom unapred ćete uštedeti vreme i naporan rad potreban za održavanje. Za početak na papir ispišite svoje želje, ideje i zamisli, a zatim ih postepeno uskladite sa pravilima.

 

Idealan vrt treba da bude funkcionalan, a da zadrži prirodnost i toplinu. Pre nego što napravite skicu terena, pogledajte šta možete da iskoristite od starih stvari, šta treba da kupite, a šta možete sami da izradite.

 

Prilikom rasporeda biljaka iskoristite optičku varku - cveće svetlih i jarkih boja čini se bližim nego što je zaista i zasađeno. Vodite računa o osvetljenosti prostora, kao i o preglednosti tako što ćete niske biljke saditi u prvom planu.

 

Kao i pri uređenju enterijera, tajna je u malim detaljima. Ukrasne saksije, vedre, raznobojne ili izrađene od prirodnih materijala, kao i originalne vazne prostoru daju poseban pečat. Moderno dizajnirana ili jednobojna ručno rađena žardinjera delovaće poput skulpture i vaš vrt učiniti jedinstvenim umetničkim delom,  a fontana od ukrasnog kamena ili malo jezero okruženo elegantnim biljkama uneće dinamiku u vaš vrt. 

 

Ukoliko imate mali vrt, nemojte preterivati sa zelenilom, već ga uredite cvećem tamnijih boja. U tom slučaju će izgledati prostranije i urednije. Oblikujte ga tako da ne izgleda kao težak i naporan posao, već mesto gde možete da se odmorite i prepustite uživanju.

 

Uvek možete zatražiti stručnu pomoć pejzažnog arhitekte, ali inspiraciju možete potražiti u fotografijama koje slede. 

 

Foto: architectureartdesigns.com