PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Sputnik-5: Sto za kafu u kojem rastu biljke

  • Objavljeno:
  • 28.4.2015

 

Neobičan stočić za kafu u čijem središtu rastu biljke, delo dizajnera Maksima Šerbakova iz Sent Peterburga, simbolično je nazvan "Sputnik-5" po sovjetskom satelitu "Korabl Sputnik 2" (na Zapadu poznatom kao Sputnik 5) koji je prvi poneo živa bića u svemir i bezbedno ih vratio na Zemlju. Svemirska letelica ponela je 19. avgusta 1960. godine dva psa, Belku i Strelku, kao i 40 miševa, dva pacova, muve i biljke i sledećeg dana ih sve vratila nazad.

 

 

U Šerbakovom "Sputniku" biljke su zasađene u piramidalnom segmentu koji se nalazi ispod ploče i rastu kroz četvrtastu rupu na centru stola. Nešto slično nedavno je predstavio i francuski dizajner Pol Belili koji je dizajnirao neobične komade nameštaja Vulkan i Lagunu.

 

 

Sto je sastavljen iz niza koponenata, počevši od belog metalnog rama u obliku kocke sa trapezoidom unutra. Hrastova ploča smeštena na trapezoidu pruža oslonac mermernoj saksiji koja nastavlja linije unutrašnjeg dela rama.

 

 

Sledeći mermerni element sa rupom u centru smešten je povrh saksije i čini ploču stola, a mala metalna piramida pokriva otvor na ploči. Piramida je dizajnirana tako da štiti biljku od ostalih predmeta koji se nalaze na stolu kao što su šolje ili knjige.

 

"Sputnik-5" služi kao držač za saksiju kada je mermerna ploča sklonjena, ali se može i u potpunosti rasklopiti i  i svaki element posebno koristiti kao dekorativni predmet.

 

 

Ukoliko volite nameštaj i druge kućne predmete koji su naklonjeni biljkama poput ovog, obavezno pogledajte i "Plantable" sto kojem je udahnut život, ali i plišani otirač od mahovine.

 

Foto: dezeen.com