PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kako da pripremite baštu za zimu

  • Objavljeno:
  • 20.10.2020

Dolazak hladnijih meseci predstavlja početak perioda kada se bašta polako priprema za zimski san. Ipak, intenzitet radova još ne jenjava jer je upravo sada vreme za jesenju sadnju. Otkrivamo šta je sve potrebno da uradite kako bi vaše biljke i vrt spremni dočekali proleće.

 

Ovaj period godine nam često pokloni još nekoliko dana čistog plavog neba i natprosečnih temperatura kada su savršeni uslovi za poslednje radove u bašti kako bi očuvali biljke i za sledeću sezonu.

 

Pre prvih jutarnjih mrazeva trebalo bi da presadite osetljivo cveće i biljke u saksije, a zatim da ih prenesete u zatvoren prostor i tako ih zaštitite od vetra i niskih temperatura.

 

 

Osetljive biljke koje ostaju u zemlji uvijte asurama, trskom, platnom ili sličnim materijalom koji će štitili biljku i istovremeno joj omogućiti da "diše". Zimzelene biljke uvežite kanapima kako se ne bi od jakog vetra ili pod težinom snega polomile.

 

 

Ukoliko želite da posejete travnjak, jesen je idealno vreme za to jer je tlo još toplo. Postojeći travnjak dobro očistite od opalog lišća i korova. Travu treba pokositi na 2 do 3 cm visine da bi se pospešilo bokorenje. Na mestima gde se trava proredila, posejte novu.

 

 

Opalo lišće nemojte bacati jer od njega možete da napravite kompost. Lišće je odličan izvor hranljivih materija i organskih materija. Kompost pravite tako što ćete postaviti sloj lišća od 10-ak centimetara u cvetne leje i pokriti ga slojem zemlje.

 

 

Čak i ako se ledena jutra približavaju, nije kasno za sadnju. Lisnato povrće poput spanaća ili određenih salata možete zasaditi u mini staklenike, odnosno staklene sanduke koji će ujedno ulepšati vaš vrt.

 

 

Ako planirate sadnju drveća ili žive ograde, sada su idealni uslovi. Sadnicama pogoduje to što je zemlja vlažna, a temperature se ne spuštaju ispod nule. Možete posaditi sve sadnice listopadnog i zimzelenog drveća, žbunja, kao i žive ograde.