PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kako da zasadite savršen travnjak

 • Objavljeno:
 • 5.11.2016

Sađenje trave nije teško, ali ako se pridržavate naših jednostavnih saveta možete postići najbolje rezultate.

 

Travu je najbolje da sadite na proleće ili na jesen kako bi travnjak bio najlepši. Ukoliko sadite travu na proleće, ne koristite proizvode za kontrolu korova. Odložite upotrebu takvih proizvoda dok novi travnjak ne pokosite najmanje 3 puta.

 

 

Za jesenje sejanje trave , pratite iste mere predostrožnosti za suzbijanje i kontrolu korova, kako biste dozvoli travi da iznikne pre nego što stigne zima i niske temperature.

 


   7 saveta za uređenje dvorišta ili bašte

 

   Idealno dvorište je ono koje je uređeno tako da bude kutak za uživanje i odmor. A da bi to bilo          mora da ispuni nekoliko osnovnih uslova. Zato sledite ovih sedam osnovnih saveta.

 


 

Pogledajte kako u 5 koraka da uspešno posadite travu.

 

 

1. Kupite najbolje seme trave

 

Divan travnjak može da izraste samo od najboljeg semena. Za najbolje rezultate, odnosno za najbolji travnjak, neophodno je i najbolje seme.

 

2. Pripremite zemljište

 

Za sađenje novog travnjaka:

 

Odstranite gornjih 5 cm zemljišta. Sklonite prepreke (štapova, kamenja, itd) sa površine predviđene za sadnju. Razbijte velike grudve zemlje. Izbegavajte previše fino zemljište, malo grumenje je prihvatljivo.

 

Izravnajte površinu zemljišta gde ćete saditi, pogotovo delove gde se voda skupljala. Nađubrite zemljište nakon sadnje početnim đubrivom.

 

Ne koristite pesticide protiv korova pre ili posle sadnje.

 

 

Za presejavanje postojećeg travnjaka:

 

Pokosite travu što je kraće moguće i odstranite gornja 2 cm zemljišta na ogoljenim mestima.Odstranite smetnje i prepreke i osušenu travu i poravnajte zemljište.

 

Koristite postojeće zemljište – dodata zemlja može sadržati seme korova u sebi. Nađubrite nakon presejavanja sa početnim đubrivom.

 

3. Posadite seme trave

 

Razbacajte seme rukom da bude podjednako raspoređeno. Izbegavajte pretrpavanje semena jer tada dolazi do "borbe" za mestom i hranljivim materijama. Trava na mestima gde je nabacano previše semena može biti slaba i tanka.

 

 

4. Prekrijte seme zemljištem

 

Lagano i nežno pograbite zemljište tako da svega 2 cm zemljišta prekriva seme. Dodajte neki od proizvoda za zadržavanje semena na mestu i održavanje vlažnosti.

 

5. Često zalivajte

 

Održavajte površinu gde ste posadili travu vlažnom.

 

Zalivajte pomalo i učestalo – bez natapanja, bar jednom dnevno dok nova trava ne poraste par cm. Zalivajte novu travu redovno kako biste održavali koren zdravim i vlažnim.

 

 

Izvor: lakododoma.com

 • POVEZANI ČLANCI

 • photo

  5 kreativnih ideja za uređenje malog dvorišta

  Uz originalne ideje i efektne baštenske elemente, čak i najmanji komad zelene površine može postati oaza za uživanje kojoj će se svi diviti. 

  Saznaj više

   

  photo, video

  Lebdeće saksije

  Švedska kompanija FLYTE će vas uveriti da saksije mogu biti najinteresantniji dekorativni element u vašem domu. Neobične saksije LYFE omogućuju da vaše omiljene biljke rastu u sred vazduha.

  Saznaj više

   

  photo

  Živopisna hobitska kuća

  Neumorni vlasnici gradili su magičan hobitski dom od materijala koji su pronalazili u okolini i ukrasili ga sopstvenim naporima, a kao rezultat je nastala prelepa prirodna kuća koja se savršeno utopila u svoje okruženje.

  Saznaj više

  photo

  Čudesan rastvor za sobne biljke

  Želite li da vaše sobne biljke cvetaju često i bogato? Poslušajte savete iskusnih cvećara. Ove korisne preporuke pomoći će vam da uzgojite pravu cvetnu baštu u svom domu.

  Saznaj više