PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Efektan bambus u bašti i enterijeru

  • Objavljeno:
  • 18.2.2022

Bambus je podjednako interesantan i u otvorenom i u zatvorenom prostoru, jer se stabljike bambusa mogu koristiti u različite svrhe: kao dugotrajna podna obloga, neizbežan deo zelenila, ili jednostavna dekoracija na stolu.

 

Stabljike bambusa identične su širine svom svojom dužinom, često ih nazivamo i "frulama", a u kombinaciji sa drugim rastinjem, ukrasnim elementima, igrom svetla i senke, niži (Pleioblastus p.) i srednji (Fargesia p.) bambusi stvaraju nestvarne utiske.

 

Bambus je inače vrsta trave (podfamilija Bambusoidae u okviru familije Gramineae). Može imati visinu od nekoliko centimetra, pa sve do nekoliko desetina metara, a poznat je i kao rekorder u brzini rasta - do metar na dan. Ovo je neverovatno korisna biljka koja se može upotrebiti u ishrani, kao građa, za pravljenje raznih predmeta, tekstila...

 

 

Dve osnovne zablude o bambusu

 

Ono što naše baštovane odbija od gajenja bambusa, koliko smo uspeli da istražimo, su dve stvari. Kao prvo, vlada pogrešno mišljenje da je ovo biljka koja uspeva isključivo u tropskim predelima. Postoje mnogi varijeteti prilagođeni našoj klimi, koji bez problema mogu da opstanu na ovom području.

 

Drugi razlog je bojazan da će se ova invazivna biljka oteti kontroli i početi da se širi i uništava druge biljke. Od varijeteta koji su pogodni za gajenje kod nas, predlažemo Phyllostachus, Fargesia i Bambusa. Što se tiče širenja, možete se opredeliti za vrste koje rastu u busenovima, koje nemaju brz rast. Monopodijalni bambusi se teže ograničavaju, ali i to možete učiniti ubacivanjem plastičnih prepreka, jer je bambusov koren plitak. Ipak, imajte na umu da će rizomi proći i kroz najmanju pukotinu, pa ih morate redovno provetravati.

 

 

Kako ga saditi i negovati

 

Bambus voli rahlu ilovaču, te pre sadnje u vrtu dobro namočite korenov busen. Takođe, nakon što zasadite busen, dobro i obilno zalijte novozasađeni bambus. Zemlju u koju sadite bambus obogatite kompostom. Prvih mesec do dva nakon sadnje zalivajte ga svaki drugi dan i intenzivno mu prskajte listove. Ukoliko se listovi bambusa počnu kovrdžati, a nema parazita, znači da bambus nema dovoljno vlage.

 


Moglo bi vas zanimati i:

4 najčešće greške prilikom uređenja dvorišta

Stručnjaci savetuju kako odabrati savršen outdoor nameštaj


 

Bambusu treba puno azota i zbog toga koristite đubriva koja ga imaju u većem procentu. Ne đubrite tokom prvih meseci nakon sadnje. Bambuse možete zasaditi i u plitke žardinjere, odnosno posude za cveće, tako da oko busena korena ima barem 10 cm slobodnog prostora. Pošto bambus voli puno vlage, postavite gornji zaštitni sloj na površinu kako bi se vlaga zadržala i smanjilo isparavanje. Orežite ga svake godine tako što ćete mu skratiti gornje izdanke i skloniti grane koje rastu sa strane.

 


Pogledajte očaravajući primer biljaka u enterijeru:

Stan koji inspiriše na sreću.


 

 

Paraziti koji napadaju bambus su najčešće biljne vaši. Bambuse koji se razmnožavaju iz rizoma (kao irisi) je teško obuzdavati u vrtovima te im morate stvoriti barijeru zidom, folijama, limovima i betonskim pločama koje ukopate u zemlju kao granicu rasta. Pazite da barijere stavite duboko i barem 10 cm iznad zemlje jer, šireći se, bambusi znaju i da preskoče barijeru.

 

 

 

 

Tekst je objavljen u časopisu Kuća stil br. 212