PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Čudesan rastvor za sobne biljke

  • Objavljeno:
  • 15.3.2017

Želite li da vaše sobne biljke cvetaju često i bogato? Poslušajte savete iskusnih cvećara. Ove korisne preporuke pomoći će vam da uzgojite pravu cvetnu baštu u svom domu.

 

 

Tajna bogatog sobnog vrta je jednostavna: da biljke cvetaju još lepše i bujnije, treba ih dobro prihranjivati.

 


   Top 10 pravila za gajenje sobnih biljaka

 

   Svaka biljka zahteva posebnu negu i uslove za rast, a ovo su najbitnija pravila koje morate znati      ako gajite sobne biljke.

   


 

Kako pravilno pripremiti rastvore za prihranu biljaka:

 

1. Sve biljke vole šećer

 

Praktično, sve biljke vole šećer, a kaktusima je to omiljen slatkiš. Može se, pre zalivanja, zemlja u saksiji posuti jednom kafenom kašikom šećera, ili možete napojiti biljku slatkom vodicom (jedna kafena kašika šećera na jednu čašu vode).

 

Fikuse možete jednom mesečno zalivati zaslađenom vodom. Na jedan litar vode uzima se jedna kafena kašika šećera. Listovi fikusa mogu se brisati mlekom. To će doprineti sjaju i lepoti biljke.

 

Mleko je, inače, veoma korisno za biljke. Neke domaćice ubrizgavaju špricem mleko, direktno u stablo biljke.

 

 

2. Prihranjivanje ricinusovim uljem

 

U litru vode, koja je odstajala nekoliko dana, treba dodati jednu kafenu kašiku ricinusovog ulja. Flašu dobro zatvorite i dobro promućkajte. Ricinusovo ulje treba da se rastvori i dobro sjedini sa vodom, da ne bi opeklo korene biljaka. Odmah, nakon mućkanja, dok se ulje nije podiglo, zalivamo cveće.

 

Ako biljka cveta jednom godišnje, dovoljna je jedna takva prihrana. Ako biljka cveta stalno, potrebno ju je prihranjivati jednom mesečno.

 

3. Čudo-rastvor za najbeznadežnije cveće

 

Sve što je potrebno za ovaj rastvor jeste voda i ljuske od jaja. Ljuske od jaja prelivaju se vodom, i ostavljaju  pet do sedam dana na sobnoj temperaturi. S vremena na vreme, treba promešati. Nakon toga, ovim rastvorom zalivajte cveće.

 

 

4. Ojačajte imunitet sobnih biljaka rastvorom aspirina (andola)

 

Jednu tabletu od 300 mg treba rastvoriti u jednoj litri vode. Nakon toga, biljke prskati raspršivačem.

 

5. Biljke možete zalivati sledećim rastvorom:

 

Uzmite korice nara ili bilo kojih citrusa, i prelivamo vodom. Ostavljamo da prenoći. To je sve! Hranljivi rastvor za zalivanje biljaka je spreman.

 

 

6. Odbranite biljke od štetočina

 

Ako ste primetili da vaše biljke počinju da venu iz neobjašnjivih razloga – uzrok mogu biti  sitne štetočine, mušice, koje je teško uočiti golim okom.

 

U ovom slučaju, biće od koristi sledeći trik: Za njegovu realizaciju biće potrebno samo nekoliko običnih šibica. Jednostavno, zabodite ih glavicama u zemlju, na udaljenosti 5 cm od ruba saksije, i zalijte cveće. Nakon 2 dana, zamenite šibice novim, a nakon još dva dana mušice će nestati.

 

Od sada ne morate zalivati sobne biljke insekticidima. Fosfor i sumpor, koji se sadrže u sastavu smese glave šibica, prodiru u zemljište i pouzdano oslobađaju biljku od nezvanih gostiju.

 

Da biste sprečili pojavu gljivica, koristite bakarne novčiće. Stavite nekoliko novčića u zemljište oko biljke, i bakar će uništiti sve spore gljiva.

 

 

Izvor: uspesnazena.com