PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Bašta koja cveta tokom cele godine

  • Objavljeno:
  • 22.5.2015

Želite baštu stalno ispunjenu cvećem? Pravilnom kombinacijom biljaka možete postići upravo to - vrt koji živi i fascinira tokom cele godine. Otkrivamo vam kako da svoju baštu pretvorite u očaravajuću cvetnu oazu.

 

Skevola: Mediteranska lepeza

 

Foto: Flickr/Charles W Prince

 

Lepezasti cvet (Scaevola) je mediteranska biljka koja se lako neguje i na suncu i u polusenci. Cveta od sredine aprila do kasne jeseni, u beloj, ljubičastoj i plavoj boji. Ima dve glavne forme - poluviseća koja pravi uspravan grm koji blago pada preko saksije i viseća sa dugim granama koje padaju preko saksije i spuštaju nešto ispod nje.

 

Skevola se sadi u visećim korpama ili velikim baštenskim saksijama. U otvorenim cvetnim lejama sadi se u razmaku od oko 40 centimetara, a u zemlju treba obavezno dodati pet litara treseta po kvadratnom metru. Treba je gajiti na

temperaturama od 20 do 30 stepeni, mada dobro podnosi i noćne temperature koje padaju i do 13 stepeni.

 

Lantana: Raznobojna lepotica

 

Foto: Flickr/Kevin Herber

 

Lantana je grmolika biljka koja potiče iz Latinske Amerike, gde slobodno raste u tropskim šumama. Prepoznaje se po sjajnim, tamnozelenim listovima i mnoštvu cvetnih pupoljaka. U stakleniku cveta tokom cele godine, a na otvorenom od proleća do prvih mrazeva.

 

Ono što lantanu čini posebnom je promena boje cvetova tokom razvoja. Na stablu može biti više cvetova u raznim bojama – žutoj, rozoj, beloj i ljubičastoj. Nakon cvetanjaostaje grozd sa bobicama – plodovima nalik kupinama koji sadrže seme lantane.

 

Begonija: U zmajevom krilu

 

Foto: Flickr/University of Maryland

 

Kao što zmaj širi svoja krila, tako viseća begonija (Dragon Wing Begonia) brzo i bujno raste. Uz pravilno održavanje, cveta neprestano, sve do prvih mrazeva. Prepoznaje se po krupnim, srcolikim, sjajnim listovima i krupnim cvetovima jarkih boja.

 

Ova sorta begonije može da se gaji u bašti, u paru sa švedskim bršljenom, ili na balkonu u visećim saksijama. Najbolje uspeva na dobro dreniranom i nađubrenom zemljištu. Ne treba je previše zalivati. Voli svetlost, ali ne i direktno sunce.

 

Angelonija: Cvet anđela

 

Foto: Flickr/AgriLife Today

 

Angelonija je lepa, elegantna i veoma otporna biljka koja potiče iz Meksika. Cveta od kraja maja do oktobra. Ima mnoštvo cvetova, nežno ljubičaste ili bele boje, koji mogu da prezime na temperaturi od pet do12 stepeni.

 

Angeloniji ne smetakiša ni visoke letnje temperature. Najviše joj prija sunčano i dobro drenirano tlo. Jedino što ne podnosi je stalna vlaga. Zato je treba zalivati tek kad se zemljište isuši. Sadi se u saksijama – sama ili u kombinaciji sa petunijama ili verbenama.

 

Cinija: Šarena cvetnica

 

Foto: Flickr/Charles W Prince

 

Cinija (Zinnia) je još jedna od cvetnica koja se lako gaji. Sadi se u cvetnim baštama, a koristi se u aranžmanima kao rezani cvet. Deluje prilično kruto, ali je veoma trajna, kako u bašti tako i u vazi.

 

Postoje visoke i patuljaste vrste cinije. Direktno u baštu seje se u drugoj polovini aprila. Visoke sorte sade se u razmaku od 30-40 centimetara. Voli sunčana mesta i nije preterano zahtevna – podnosi siromašnija, ali dobro drenirana zemljišta. Počinje rano da cveta, već početkom juna, sve do prvih mrazeva. Cveta u žutoj, rozoj, crvenoj, boji kajsije, korala i slonovače.

 

Ageratum: Goruća ljubav

 

Foto: Flickr/Lezumbalaberenjena

 

Goruća ljubav (Ageratum) potiče iz Latinske Amerike – Perua i Meksika. Javlja se u visokim i niskim varijetetima. Niske vrste rastu do 20 centimetara visine i idealne su za rubne delove vrta i ivičnjake. Prelepo izgledaju ako ih posadite u kamenjar ili pored staza u bašti. Visoke vrste rastu i do 70 centimetara u visinu i gaje se za potrebe cvećarstva, gde se koriste kao rezani cvet.

 

Ageratum cveta u više boja: plavoj, roze, lila, beloj, i to od maja do prvih mrazeva. Prijaju mu sunčana mesta, ali dobro uspeva i u polusenci. Traži laku, propusnu zemlju i redovnu prihranu. Ne podnosi mnogo vode i često zalivanje, kao ni jake vetrove i promaje.

 

Mini petunija: Znosna zvončica

 

Foto: Flickr/Pinke

 

Mini petunija (Callibrachoa) cveta u žutoj, beloj, ružičastoj, ljubičastoj i plavoj boji tokom leta, sve do kasne jeseni. Brzo raste i lako se održava, bez obzira na vremenske uslove. Svakog dana otvara nove cvetiće, a precvetali sami otpadaju. Po zvonastom cvetu podseća na petuniju, ali pripada sasvim drugom rodu.

 

Mini petunija voli sunčana i polusenovita mesta. Prija joj često polivanje, ali ne i da joj koren stalno leži u vodi. Kada se posadi ne treba je prihranjivati tri do četiri nedelje, a nakon toga jednom u sedam dana. Ukoliko joj lišće žutito ukazuje na nedostatak gvožđa i hranjivih materija. Sadi se u saksijama i, zahvaljujući lepim cvetovima, veoma često se može videti na balkonima.

 

Salvija: Letnje osveženje

 

Foto: Flickr/Hisako Tanaka

 

Salvija (Salvia), ili ukrasna žalfija kako je često zovu, je popularna dekorativna baštenska biljka. Svojim žarkim intenzivnim bojama osvežava vrtove i balkone tokom leta, čak i za vreme najvećih vrućina. Cveta od maja do prvih mrazeva. Cvetovi su dvobojni ili jednobojni, u nijansama crvene, ružičaste, ljubičaste i bele boje.

 

Salvija se veoma lako gaji.Odgovaraju joj sunčana i polusunčana mesta, bogato humusno i drenirano zemljište.Pošto ima snažan i dubok koren dobro podnosi letnje vrućine. Ipak, to ne znači da je treba dugo ostavljati bez vode. Najbolje je zalivati jednom nedeljno.

 

Ukoliko živite u stanu i nemate dvorište, pogledajte kako da na kreativan način transformišete svoju terasu u prelepu zelenu oazu. A ako živite u kući, ali nemate dovoljno vremena da održavate baštu, saznajte koje su to biljke koje uspevaju u i najekstremnijim uslovima. Otkrivamo vam i najveće tajne francuskih vrtlara.