PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Urbane zelene oaze

 • Objavljeno:
 • 7.1.2015

Uprkos brojnim prednostima, život u velikom gradu ima i nedostatke. U potrazi za stambenim prostorom, grade se višespratnice koje, pružajući odličan pogled na grad, ljude udaljavaju od prirode. Živeći u stanovima ili kućama okruženim retkim zelenim enklavama često zaboravljamo da postoje brojni kreativni načini pomoću kojih možemo da svoje dvorište ili terasu pretvorimo u prijatnu oazu usred užurbanog grada.

 

Uz malo napora i mašte svaka bašta može da izgleda veoma lepo i opuštajuće. Ipak, čak i one najmanje zahtevaju ozbiljnu organizaciju. Dobro osmišljenim planom unapred ćete uštedeti vreme i naporan rad potreban za održavanje. Za početak na papir ispišite svoje želje, ideje i zamisli, a zatim ih postepeno uskladite sa pravilima.

 

Idealan vrt treba da bude funkcionalan, a da zadrži prirodnost i toplinu. Pre nego što napravite skicu terena, pogledajte šta možete da iskoristite od starih stvari, šta treba da kupite, a šta možete sami da izradite.

 

Prilikom rasporeda biljaka iskoristite optičku varku - cveće svetlih i jarkih boja čini se bližim nego što je zaista i zasađeno. Vodite računa o osvetljenosti prostora, kao i o preglednosti tako što ćete niske biljke saditi u prvom planu.

 

Kao i pri uređenju enterijera, tajna je u malim detaljima. Ukrasne saksije, vedre, raznobojne ili izrađene od prirodnih materijala, kao i originalne vazne prostoru daju poseban pečat. Moderno dizajnirana ili jednobojna ručno rađena žardinjera delovaće poput skulpture i vaš vrt učiniti jedinstvenim umetničkim delom,  a fontana od ukrasnog kamena ili malo jezero okruženo elegantnim biljkama uneće dinamiku u vaš vrt. 

 

Ukoliko imate mali vrt, nemojte preterivati sa zelenilom, već ga uredite cvećem tamnijih boja. U tom slučaju će izgledati prostranije i urednije. Oblikujte ga tako da ne izgleda kao težak i naporan posao, već mesto gde možete da se odmorite i prepustite uživanju.

 

Uvek možete zatražiti stručnu pomoć pejzažnog arhitekte, ali inspiraciju možete potražiti u fotografijama koje slede. 

 

Foto: architectureartdesigns.com 

 • POVEZANI ČLANCI

 • photo

  5 kreativnih ideja za uređenje malog dvorišta

  Uz originalne ideje i efektne baštenske elemente, čak i najmanji komad zelene površine može postati oaza za uživanje kojoj će se svi diviti. 

  Saznaj više

   

  photo, video

  Lebdeće saksije

  Švedska kompanija FLYTE će vas uveriti da saksije mogu biti najinteresantniji dekorativni element u vašem domu. Neobične saksije LYFE omogućuju da vaše omiljene biljke rastu u sred vazduha.

  Saznaj više

   

  photo

  Živopisna hobitska kuća

  Neumorni vlasnici gradili su magičan hobitski dom od materijala koji su pronalazili u okolini i ukrasili ga sopstvenim naporima, a kao rezultat je nastala prelepa prirodna kuća koja se savršeno utopila u svoje okruženje.

  Saznaj više

  photo

  Čudesan rastvor za sobne biljke

  Želite li da vaše sobne biljke cvetaju često i bogato? Poslušajte savete iskusnih cvećara. Ove korisne preporuke pomoći će vam da uzgojite pravu cvetnu baštu u svom domu.

  Saznaj više