PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Bajkoviti zeleni krovovi Norveške

  • Objavljeno:
  • 26.6.2016

I dok je Francuska prošle godine uvela zakon da sve nove zgrade sagrađene u komercijalnim zonama moraju delom biti pokrivene ili biljkama ili solarnim panelima, u Norveškoj su krovovi prekriveni zelenilom jedan od simbola zemlje i deo tradicije duge vekovima.

 


   Planinska koliba koja se savršeno utapa u prirodu

 

   Visoko na planini iznad mesta Etne u Norveškoj, u idiličnom okruženju izolovanom od civilizacije,    smeštena je koliba za lovce neobičnog izgleda koju je osmislio čuveni dizajnerski studio                  Snohetta.


 

Širom Norveške mogu se videti kuće sa bujnom vegetacijom na krovovima koje se utapaju u okolni pejzaž. Gusta zelena trava, cveće, pa čak i drveće mogu se videti na krovovima norveških kuća.

 

 

Prednosti ovakvih krovova su brojne. Pored toga što izgledaju interesantno, krovovi prekriveni zelenilom su i dugotrajni, pružaju stabilnost građevini i obezbeđuju bolju izolaciju, što pomaže da se smanji energija potrebna za grejanje kuće zimi i hlađenje tokom leta.

 

 

Tokom srednjeg veka, za vreme Vikinga, većina kuća u Norveškoj imala je krovove prekrivene busenom trave. Ta tradicija je trajala sve do 19. veka tokom kojeg su zeleni krovovi postepeno zamenjivani crepom, izuzev u udaljenim i izolovanim delovima zemlje.

 

 

 

Zeleni krovovi su u novije vreme doživeli pravu renesansu. Norvežani su uvideli brojne prednosti ovih krovova i oživeli tradiciju. Mnoge kulturne institucije i komercijalne zgrade su zelene krovove integrisale u svoj dizajn kao alternativu savremenim građevinskim materijalima, a od 2000. godine Skandinavsko udruženje za zelene krovove dodeljuje godišnje nagrade za najbolji projekat zelenog krova.

 

 

Foto: Natalia Eriksson / inhabitat.com