PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Zeleni krovovi postaju obavezni u Francuskoj

 • Objavljeno:
 • 27.5.2015

Prema novom zakonu koji je nedavno usvojen u Francuskoj, sve nove zgrade sagrađene u komercijalnim zonama moraju delom biti pokrivene ili biljkama ili solarnim panelima.

 

"Zeleni krovovi" funkcionišu kao izolacija koja pomaže da se smanji energija potrebna za grejanje zgrade zimi i hlađenje tokom leta. Takođe, sakupljaju kišnicu i pružaju dom pticama.

 


   Nova era zelenih krovova u Srbiji - prvi Urbanscape postavljen za 15 minuta (VIDEO)

 

   Zeleni krovovi konačno dolaze i u Srbiju, pa već od ovog proleća naši građani brzo i lako mogu        postati vlasnici fantastičnih zelenih krovova. Pogledajte i kako.   

 


 

Francuski aktivisti su prvobitno želeli zakon po kojem bi celi krovovi morali da budu "zeleni". Međutim, i delimično pokriveni krovovi su dobar početak i krupan korak u dobrom pravcu. Neki kažu da je usvojeni zakon zapravo bolji, jer ostavlja mogućnost vlasnicima da instaliraju i solarne panele koji obezbeđuju  obnovljivu energiju.

 

Zeleni krovovi su već veoma popularni u Nemačkoj i Austriji, kao i u kanadskom gradu Torontu gde je 2009. usvojen zakon o "zelenim krovovima" na svim industrijskim i stambenim zgradama.

 

Francuska je, sigurno, na dobrom putu, ali i ostatak sveta bi trebalo da prihvati odličnu ideju da benefiti koje pružaju zeleni krvovi maksimalno iskoriste. Ako razmišljate o tome da slično rešenje iskoristite u svojoj zgradi ili kući, obavezno pogledajte uputstvo kako da montirate zeleni krov u 8 koraka.

 

Foto: csglobe.com / greenroofs.com / asmp.org

 • POVEZANI ČLANCI

 • photo

  Spektakularna kapela u Južnoj Africi

  U prelepoj prirodi Južne Afrike, britanski Steyn Studio kreirao je impresivnu versku građevinu, koja svojim skulpuralnim oblikom odslikava pejzaže koji je okružuju.

  Saznaj više

   

  photo, video

  Lebdeće saksije

  Švedska kompanija FLYTE će vas uveriti da saksije mogu biti najinteresantniji dekorativni element u vašem domu. Neobične saksije LYFE omogućuju da vaše omiljene biljke rastu u sred vazduha.

  Saznaj više

   

  photo

  Prvi drveni stadion na svetu

  Engleski niželigaš dobiće prvi ekološki stadion na svetu izgrađen u potpunosti od drveta, koji je projektovala kompanija Zaha Hadid Architects.

  Saznaj više

  photo

  Čudesan rastvor za sobne biljke

  Želite li da vaše sobne biljke cvetaju često i bogato? Poslušajte savete iskusnih cvećara. Ove korisne preporuke pomoći će vam da uzgojite pravu cvetnu baštu u svom domu.

  Saznaj više