PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

5 kreativnih ideja za uređenje malog dvorišta

  • Objavljeno:
  • 17.5.2017

Uz originalne ideje i efektne baštenske elemente, čak i najmanji komad zelene površine može postati oaza za uživanje kojoj će se svi diviti.

 


   Napravite klupu za baštu za manje od jednog sata

 

   Baštenski nameštaj ne mora da bude skup. Pomoću blokova i greda možete transformisati deo    dvorišta ili terase u moderan kutak za uživanje za svega sat vremena i relativno malo novca.

 


 

Pergola kao moderan element u vrtu

 

Ukoliko je prostor vašeg dvorišta mali za veliko drveće ili vam je potrebna alternativa dok ono ne poraste, pergola je elegantno rešenje koje će vam obezbediti hladovinu i pružiti svakako više karaktera vašoj bašti nego suncobran. Pergola na neki način predstavlja produžetak enterijera jer će vam pružiti prostor u kojem se osećate kao u dnevnoj sobi.

 

 

Kreirajte umirujuću vodenu oazu

 

Da biste imali vodenu oazu u dvorištu, nije bitno kolikim prostorom raspolažete. Dovoljno je i sasvim malo jezerce ili fontana da vas osveže i relaksiraju tokom toplih dana. Ako volite "uradi sam" projekte koji ne zahtevaju mnogo vremena i novca a mogu u potpunosti da preobraze prostor, klikom na linkove otkrijte kako da napravite fontanu od ukrasnog kamena ili mini jezero u bašti.

 

 

Ako se ne plašite ambicioznijih projekata i spremni ste da izdvojite malo više novca za uređenje svog kutka za relaksaciju na otvorenom, predlažemo da u jednom kraju dvorišta izgradite vodeni zid koji svakako neće proći neopaženo.

 

 

Šljunak kao jeftino i praktično rešenje

 

Ako tragate za jeftinim i brzim rešenjem i pri tom želite da maksimalno iskoristite prostor svoje male bašte, deo travnjaka zamenite šljunkom. Šljunak je odlična solucija jer nije zahtevan za održavanje, a i lakše se postavlja od kamenih ploča ili cigle. Jedino je neophodno da postavite podlogu ispod šljunka koja će sprečiti rast korova.

 

 

Ukrasne staze

 

Interesantna staza može predstavljati pravi ukras u bašti, a neke od najdekorativnijih su staze napravljene od raznobojnih oblutaka jer pružaju veliku slobodu da izrazite svoju kreativnost. I sasvim mala stazica od kapije do kuće biće dovoljna da zadivite svoje goste ali i svakog ko pored vašeg dvorišta prođe.

 

 

Vertikalna bašta

 

Vertikalne bašte su izuzetno atraktivne i lako se uklapaju u svaki tip dvorišta, ali su idealno rešenje ukoliko nemate mnogo prostora na raspolaganju. Pomoću njih možete povećati površinu pod biljkama u svom dvorištu, bez oduzimanja dragocenog prostora. Dodatna prednost je to što kreativne vertikalne bašte možete napraviti sami koristeći najrazličitije predmete poput gajbica, paleta, starih flaša.