PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kako da napravite kreativnu vertikalnu baštu

 • Objavljeno:
 • 17.3.2014

Popularnost vertilanih bašta počela je da raste od pre nekoliko godina, a već danas su u svetu hortikulture postale prava moda, što ne čudi ako se zna da ove bašte možete imati praktično u svakoj prostoriji, od hodnika i kuhinje, do kupatila i spavaće sobe.

 

Idealno su rešenje i za dvorište, posebno ako nemate previše prostora na raspolaganju ili ako veći deo želite da ostavite za neke druge sadržaje. Dodatna prednost vertilanih bašta je što ih uz kreativne ideje možete napraviti veoma lako i brzo, a mi vam predstavljamo samo nekoliko mogućih rešenja.

 

Vetrikalne bašte od gajbica ili kutija

 

Stare ili nove gajbice i kutije mogu biti odlično rešenje za vartikalne bašte, a sve što je potrebno je da ih dobro očistite, prefarbate po potrebi i pronađete idealno mesto za montiranje. Najčešće je to zid ili ograda, a da biste montirali svoje nove vertikalne bašte potrebno je izbušiti nekoliko rupa na odabranom mesto i žicom ili ekserom (uz eventualnu upotrebu tiplova) pričvrstiti pripremljene gajbice.

 

Ukoliko želite nešto suptilniji način montoranja, možete koristiti i uobičajeni način na koji se slike kače na zid. Svi modeli vertikalnih bašta napravljenih od gajbica ili kutija mogu se montirati praktično na sve vrste površina, kao što su cigle, beton, drvo, metal, pa čak i na zid i ograde.

 

Da biste baštu učinili što kreativnijom, gajbice možete montirati u različitim pozicijama – vertikalno, horizontalno ili dijagonalno, čime ćete dobiti i vizuelno atraktivniji izgled.

 

 

Vertikalne bašte od saksija

 

Drugo zanimljivo rešenje podrazumeva upotrebu saksija, a postupak i način montiranja je potpuno isti kao u prethodnom slučaju. Razlika je jedino u tome što je pre montiranja potrebno napraviti drvenu konstrukciju od paleta i pričvrstiti je za odabranu površinu. Drvena konstrukcija će ujedno doprineti atraktivnijem izgledu vertikalne bašte, a treba voditi računa da boje budu dobro usklađene.

 

 

Vertikalne bašte u kući

 

Za vertikalne bašte u kući potrebno je malo više truda i pažnje. Najpogodnije zidne konstrukcije uglavnom su police ili držači za saksije, koje je moguće samostalno napraviti, ali i kupiti ukoliko niste previše vešti ili raspoloženi za ručni rad.

Posebnu pažnju treba posvetiti odabiru biljaka i najboljeg mesta, jer loša selekcija može prouzrokovati više štete nego koristi. Stoga savetujemo da birate biljke koje su najbolji prečišćivači vazduha u kući, jer je osnovni cilj da se obezbedi svežina i čist vazduh u zatvorenom prostoru.

 

 

Ako još uvek niste obezbedili svoj zeleni kutak u domu, odaberite neko od ponuđenih rešenja i uživajte u ovim “živim zidovima” koji imaju neverovatnu moć da prenesu pozitivno raspoloženje, naročito posle hladne i sumorne zime. 

 

 

 

Foto: goodshomedesign.com / tasarimharikasi.net

 • POVEZANI ČLANCI

 •  

  photo, video

  Lebdeće saksije

  Švedska kompanija FLYTE će vas uveriti da saksije mogu biti najinteresantniji dekorativni element u vašem domu. Neobične saksije LYFE omogućuju da vaše omiljene biljke rastu u sred vazduha.

  Saznaj više

  photo

  Čudesan rastvor za sobne biljke

  Želite li da vaše sobne biljke cvetaju često i bogato? Poslušajte savete iskusnih cvećara. Ove korisne preporuke pomoći će vam da uzgojite pravu cvetnu baštu u svom domu.

  Saznaj više

  photo

  Kako da zasadite savršen travnjak

  Sađenje trave nije teško i to može svako. Međutim, kako biste postigli najbolje rezultate, savetujemo da pratite ovih pet jednostavnih koraka.

  Saznaj više

  photo, video

  Japan oduševio svet: Dnevne novine iz kojih niče cveće

  Svaki primerak novina, nakon što je pročitan, poželjno je zasaditi. Dovoljno je da se u komadu ili iseckane na komadiće zasade u zemlju, zalivaju poput drugih biljaka, i nakon par nedelja iz zemlje će nići cveće.

  Saznaj više