PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

5 biljaka za kancelariju koje će vam unaprediti karijeru

  • Objavljeno:
  • 17.2.2016

Ako vam je potrebna povišica, najbrži put ka uspehu je da u svoje radno okruženje unesete biljke. Nedavno istraživanje britanskih naučnika koji je objavio Univerzitet Eksiter pokazalo je da prisustvo biljaka u kancelariji može da poboljša kreativnost za 45%, produktivnost za 40%, a opšte raspoloženje za 50%.

 

Istraživači sa Univerziteta u Eksiteru organizovali su studiju koja je obuhvatala 350 ispitanika podeljenih u improvizovane kancelarije. Svim ispitanicima dodeljen je isti posao, a rezultati su pokazali znatno veću produktivnost i kreativnost na radnim mestima koja su bila okružena biljkama.

 


   Kako odabrati i negovati biljke za kancelariju

 

   Zelenilo na radnom mestu smanjuje stres, povećava elan i pročišćava vazduh, a istraživanja          pokazuju da ćete kao rezultat toga biti i produktivniji i kreativniji. Zato pratite savete koji slede.

 


 

"Još ranije je bilo poznato da dizajniranjem sopstvenog radnog prostora možemo poboljšati zdravlje, sreću i produktivnost. Bilo je vreme da odemo i korak dalje i ispitamo da li se isti princip može primeniti i na kreativnost i istražiti da li da li dizajniranjem radnog prostora možemo boljšati efektivnost rada. A rezultati su pokazali da se kreativnost može povećati za čak 45% zahvaljujući biljkama i dizajniranju radnog okruženja jer unapređuju naše psihološko blagostanje", objašnjava psiholog dr Krejg Najt (Craig Knight).

 

Pored ovih prednosti, zelenilo će ulepšati prostor, prečistiti vazduh, a poznato je i da smanjuje stres. Ako smo vas ubedili u blagodeti zelenog radnog okruženja, pogledajte kojih pet biljaka će se savršeno uklopiti u svaku kancelariju.

 

1. Sanseverija (Sansevieria)

 

Sanseverija, afričko koplje ili indijansko pero je veoma otporna biljka, pa samim tim i savršen izbor ako nemate mnogo iskustva u hortikulturi. Neće joj smetati suv vazduh i manjak sunčeve svetlosti ili ako zbog posla ponekad zaboravite da je zalijete. Iako je neće "ubiti", manjak nege može uticati na njenu lepotu jer će šare na njenim listovima postati nešto bleđe.

 

 

 

2. Zamija (Zamioculcas zamiifolia)

 

Zamija pripada sukulentima i veoma je popularna sobna biljka. Idealna je za radni prostor jer prema feng šui filozofiji, zamija aktivira polja sreće i novca i upija negativnu energiju. Nega zamije ne predstavlja zahtevan posao jer joj je dovoljna tek osnovna nega. Potrebno joj je tek jedno zalivanje u mesec dana, a leti nešto češće.

 

 

3. Krasula (Crassula ovata)

 

Krasula ili Japansko drvo novca je veoma popularan izbor za kancelarije, jer kako samo ime nagoveštava, prisustvo ove biljke navodno privlači novac. Postoje objašnjenja da listovi biljke sadrže eterična ulja koja povećavaju mentalnu i fizičku budnost čoveka i aktiviraju njegove umne i fizičke sposobnosti, pa se na taj način postižu bolji rezultati i veća zarada.

 

 

4. Potos (Pothos)

 

Ova puzavica, poznata i pod nazivima Scindapsus i Devil’s Ivy, u srodstvu je sa filodendronom. Scindapsus se vrlo lako gaji i dobro podnosi suv vazduh. Tolerisaće i slabije osvetljenje, a nagraditi vas brzim rastom ako ga zalijete s vremena na vreme.

 

 

5. Kaktus olovka (Euphorbia tirucalli)

 

Popularnost duguje kako neobičnom izgledu, tako i svojoj otpornosti. Baš kao i ostale vrste kaktusa, ova biljka ne zahteva previše pažnje. Držite je na svetlom mestu, ali ne i direkto izloženu suncu. Voli vlažne prostore, ali je zalivanje potrebno svega jednom mesečno. Odlična je za kancelarije, jer je nije pogodno držati blizu dece. Ako se polome, grančice ove biljke ispuštaju mleko koje je otrovno, pa je potreban oprez.

 

 

 

Foto: Erin Boyle / luwasa.com.au / hydroplant.ch / greenair.co.nz / tuinflora.com