PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kako da očistite vazduh u svom domu uz pomoć sobnih biljaka

 • Objavljeno:
 • 17.9.2015

Sobne biljke su melem za onaj deo nas koji žudi za prirodom. Zelenilo, pokazala su brojna istraživanja, umanjuje stres, pomaže hiperaktivnoj deci u kontroli ponašanja, poboljšava koncentraciju i raspoloženje... 

Uz sve to, biljke u domu uveliko poboljšavaju kvalitet vazduha. Prema istraživanju američke agencije NASA, sobne biljke mogu iz vazduha da uklone čak 87 posto zagađivača, a promišljeno razmeštene pružaju više koristi. Stoga vam otkrivamo koje su biljke najpogodnije za svaku pojedinačnu prostoriju u svom domu. 

 


   Naučite kako da rasporedite biljke u svom domu

 

   Ako na svakih 9 kvadratnih metara svog doma rasporedite po jednu biljku koja ima moć                    prečišćavanja vazduha, dobićete zdrav i čist dom bez negativnih zračenja. Predstavljamo 8              biljaka koje će to najefikasnije učiniti.
1. Spavaća soba – Aloe vera 

Mudro je staviti Aloe veru uz uzglavlje jer, za razliku od brojnih drugih sobnih biljaka, ona tokom noći otpušta kiseonik, a pritom apsorbuje ugljen-dioksid. Ujedno čisti kiseonik od benzena i formaldehida, toksina koji se nalaze u brojnim sredstvima za čišćenje. 

2. Kuhinja - zeleni ljiljan 

Dok kuvamo, nastaje mnogo kuhinjskog dima i pare, pa će otporni zeleni ljiljan upiti deo „prljavog“ vazduha. Nije zahtevan kad je reč o vodi, svetlu i temperaturi, a uklanja ugljen-monoksid, koji se stvara kuvanjem na plinu, kao i ugljen-dioksid, smog, benzene i druge neželjene gasove koji se iz okoline uvuku u naš dom. 

 


3. Trpezarija - palma areka 

Ova biljka uklanja brojne toksične supstancije iz prostorije (formaldehid, trikloretilen, ksilen i dr.), a odličan je biljni ovlaživač vazduha. Prema NASA-inom istraživanju, palma areka visoka 1,8 m otpušta oko litar vode tokom 24 sata, što je čini odličnim konkurentom električnom ovlaživaču. 

4. Dnevna soba – mirni ljiljan (Spathiphyllum Wallisii) 

Jednostavna za održavanje, ova lepa sobna biljka ne samo da smanjuje štetna isparavanja hemikalija iz pokućstva, boja sa zidova i mirisa novog nameštaja nego eliminiše i štetna zračenja monitora i TV ekrana.

 

 

Izvor: sensaklub.hr 

 • POVEZANI ČLANCI

 •  

  photo, video

  Lebdeće saksije

  Švedska kompanija FLYTE će vas uveriti da saksije mogu biti najinteresantniji dekorativni element u vašem domu. Neobične saksije LYFE omogućuju da vaše omiljene biljke rastu u sred vazduha.

  Saznaj više

  photo

  Čudesan rastvor za sobne biljke

  Želite li da vaše sobne biljke cvetaju često i bogato? Poslušajte savete iskusnih cvećara. Ove korisne preporuke pomoći će vam da uzgojite pravu cvetnu baštu u svom domu.

  Saznaj više

  photo

  Kako da zasadite savršen travnjak

  Sađenje trave nije teško i to može svako. Međutim, kako biste postigli najbolje rezultate, savetujemo da pratite ovih pet jednostavnih koraka.

  Saznaj više

  photo, video

  Japan oduševio svet: Dnevne novine iz kojih niče cveće

  Svaki primerak novina, nakon što je pročitan, poželjno je zasaditi. Dovoljno je da se u komadu ili iseckane na komadiće zasade u zemlju, zalivaju poput drugih biljaka, i nakon par nedelja iz zemlje će nići cveće.

  Saznaj više