PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kako da očistite vazduh u svom domu uz pomoć sobnih biljaka

 • Objavljeno:
 • 17.9.2015

Sobne biljke su melem za onaj deo nas koji žudi za prirodom. Zelenilo, pokazala su brojna istraživanja, umanjuje stres, pomaže hiperaktivnoj deci u kontroli ponašanja, poboljšava koncentraciju i raspoloženje... 

Uz sve to, biljke u domu uveliko poboljšavaju kvalitet vazduha. Prema istraživanju američke agencije NASA, sobne biljke mogu iz vazduha da uklone čak 87 posto zagađivača, a promišljeno razmeštene pružaju više koristi. Stoga vam otkrivamo koje su biljke najpogodnije za svaku pojedinačnu prostoriju u svom domu. 

 


   Naučite kako da rasporedite biljke u svom domu

 

   Ako na svakih 9 kvadratnih metara svog doma rasporedite po jednu biljku koja ima moć                    prečišćavanja vazduha, dobićete zdrav i čist dom bez negativnih zračenja. Predstavljamo 8              biljaka koje će to najefikasnije učiniti.
1. Spavaća soba – Aloe vera 

Mudro je staviti Aloe veru uz uzglavlje jer, za razliku od brojnih drugih sobnih biljaka, ona tokom noći otpušta kiseonik, a pritom apsorbuje ugljen-dioksid. Ujedno čisti kiseonik od benzena i formaldehida, toksina koji se nalaze u brojnim sredstvima za čišćenje. 

2. Kuhinja - zeleni ljiljan 

Dok kuvamo, nastaje mnogo kuhinjskog dima i pare, pa će otporni zeleni ljiljan upiti deo „prljavog“ vazduha. Nije zahtevan kad je reč o vodi, svetlu i temperaturi, a uklanja ugljen-monoksid, koji se stvara kuvanjem na plinu, kao i ugljen-dioksid, smog, benzene i druge neželjene gasove koji se iz okoline uvuku u naš dom. 

 


3. Trpezarija - palma areka 

Ova biljka uklanja brojne toksične supstancije iz prostorije (formaldehid, trikloretilen, ksilen i dr.), a odličan je biljni ovlaživač vazduha. Prema NASA-inom istraživanju, palma areka visoka 1,8 m otpušta oko litar vode tokom 24 sata, što je čini odličnim konkurentom električnom ovlaživaču. 

4. Dnevna soba – mirni ljiljan (Spathiphyllum Wallisii) 

Jednostavna za održavanje, ova lepa sobna biljka ne samo da smanjuje štetna isparavanja hemikalija iz pokućstva, boja sa zidova i mirisa novog nameštaja nego eliminiše i štetna zračenja monitora i TV ekrana.

 

 

Izvor: sensaklub.hr 

 • POVEZANI ČLANCI

 • photo

  5 kreativnih ideja za uređenje malog dvorišta

  Uz originalne ideje i efektne baštenske elemente, čak i najmanji komad zelene površine može postati oaza za uživanje kojoj će se svi diviti. 

  Saznaj više

   

  photo, video

  Lebdeće saksije

  Švedska kompanija FLYTE će vas uveriti da saksije mogu biti najinteresantniji dekorativni element u vašem domu. Neobične saksije LYFE omogućuju da vaše omiljene biljke rastu u sred vazduha.

  Saznaj više

   

  photo

  Živopisna hobitska kuća

  Neumorni vlasnici gradili su magičan hobitski dom od materijala koji su pronalazili u okolini i ukrasili ga sopstvenim naporima, a kao rezultat je nastala prelepa prirodna kuća koja se savršeno utopila u svoje okruženje.

  Saznaj više

  photo

  Čudesan rastvor za sobne biljke

  Želite li da vaše sobne biljke cvetaju često i bogato? Poslušajte savete iskusnih cvećara. Ove korisne preporuke pomoći će vam da uzgojite pravu cvetnu baštu u svom domu.

  Saznaj više