PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Povratak u detinjstvo: Napravite idealan kutak za vaše mališane

  • Objavljeno:
  • 3.8.2015

Uređenje dečije sobe pravi je izazov za sve roditelje i jedan od najkreativnijih zadataka. Predstavljamo vam pet maštovitih ideja za dečije sobe zbog kojih ćete poželeti da se bar na trenutak vratite u detinjstvo.

 

Kao mali, svi dečaci maštaju o sobama koje izgledaju poput aviona ili spejs šatla, zamišljaju krevete u obliku trkačkih automobila i kućica na drvetu... Devojčice, pak, žele svoj bajktoviti kutak u kojem mogu da se igraju sa lutkicama. Pokrenite maštu svojih mališana, otkrijte temu koja im odgovara i uredite im sobu u kojoj će razvijati svoju kreativnost i avanturistički duh.

 

Kocka do kocke – kockica

 

Foto: Annie Schlechter

 

Ovu dečiju sobu dizanirao je njujorški arhitektonski studio "Incorporated". Prostorom dominiraju žive boje, jednostavan, ali maštoviti nameštaj i kreativno osvetljenje. Kreveti na sprat strogih geometrijskih formi idealni su za mališane različitog pola, uzrasta i afiniteta. Spajajući zonu igre i spavanja dizajneri su na kreativan način iskoristili svaki centmetar sobe i deci obezbedili prostor za razonodu i učenje.

 

Tri u jedan – soba za devojčice

 

Foto: Rafal Klos

 

Soba, koju je osmislio poljski studio "81.WAW.PL", namenjena je devojčicima koje su tek krenule u školu. Ova vedra i maštovito dekorisana prostorija podeljena na tri zone: za učenje, igru i spavanje. Ležaj je postavljen duž zida, na visini od 150 centimetara, koja se smatra najprikladnijom za čitanje, a radni sto pored prozora, gde je prirodna svetlost najjača. Deo za igru smešten je u centru sobe, a kutije sa igračkama – ispod kreveta, kako ne bi nepotrebno zauzimale prostor. Više informacija o ovom bajkovitom kutku za devojčice možete pronaći ovde.

 

Slobodna zona za tinejdžere

 

Foto: INT2architecture

 

Soba za tinejdžere zahteva posebnu pažnju pri uređenju, dekorisanju, odabiru nameštaja i opreme. Kada prerastu igranje sa automobilima i lutkama, deci je potreban elegantan i sveden prostor, moderno uređen, u kojem će se osećati slobodno i sigurno. Upravo su to na umu imali dizajneri moskovske kompanije "INT2architecture".

 

Praktično rešenje za školarce

 

Foto: Francis Dzikowski

 

Kreveti na sprat predstavljaju veoma praktičan način za uštedu prostora u dečijoj sobi. Pored toga što su veoma funkcionalni, mališani ih prosto obožavaju, jer prostor čine intimnijim nudeći mnoštvo mogućnosti za igru. Radni sto i police za knjige skriveni su ispod kreveta i okrenuti ka ulazu. Naspram je postavljen orman sa kliznim vratima prekrivenim ogledalom, koje vizuelno proširuje prostor i stvara nove mogućnosti za razvoj dečije mašte.

 

Raizgrani detalji

 

Foto: Pebble Design

 

Ukoliko mislite da bela baš i nije zahvalna niti dovoljno zanimljiva za dečiju sobu, razmislite ponovo. Kreirajući sobu za dve sestre u stanu od 50 kvadrata u centru Instabula, dizajneri studija "Pebble Design" stvorili su zanimljiv i veoma osvetljen prostor. Na ulazu u sobu, duž jednog zida, postavljen je plakar sa upečatljivim raizgranim detaljem jarkih boja. U produžetku, tik pored prozora, smešteni su kreveti i radni sto. Nameštaj je modernog dizajna, jednostavnih, ali upečatljivih formi i tonova koji podstiču na igru i učenje.