PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Pokretni zidovi – sjajno rešenje za male stanove

  • Objavljeno:
  • 7.7.2016

Koliko puta vam je zatrebala dodatna soba, veći dnevni boravak ili izdvojen kutak za rad? Arhitekti su ponudili kreativne ideje kako bi se dom prilagođavao potrebama stanara, a ne obrnuto.

 


   Fantastičan izum koji mali stan čini tri puta većim

 


 

Predstavljamo tri arhitektonska rešenja koja su omogućila da prostor bude multifunkcionalan zahvaljujući pokretnim zidovima i nameštaju.

 

Stan sa pokretnim prostorijama

 

Kompanija "PKMN Architectures" dizajnirala je jedinstven enterijer stana u Madridu. Jedini način da se u stan od 50 kvadrata smeste velika spavaća soba, velika kuhinja, veliki studio i kupatilo bio je da se ugrade pokretni zidovi.

 

 

Tako su kuhinjski elementi, krevet i ormari ugrađeni u pokretne celine koje se  mogu organizovati na više načina. Kada su spojene, celine ne zauzimaju mnogo mesta, a brojne konfiguracije čine ovaj prostor veoma svestranim.

 

 

 

 

Klizni zid i multifunkcionalan prostor

 

Studenti arhitekture Catalin Sandu i Adrian Iancu uspeli su da izvuku maksimum iz 39 kvadratnih metara prilikom dizajniranja apartmana u Njujorku. Prostorija smeštena u srcu stana prevazilazi funkcije dnevne sobe. U roku od nekoliko sekundi, sto za desetoro se može rasklopiti i pretvoriti prostoriju u trpezariju.

 

 

Isti prostor se pretvara u spavaću sobu kada se iz zida izvuče Marfijev krevet. Najveću transformaciju, međutim, prostor doživljava zahvaljujući pokretnom zidu koji omogućuje da se od jedne prostorije naprave dve.

 

 

 

Svestrani mikro stan

 

U samo 28 kvadratnih metara malog stana u Hong Kongu, arhitekti kompanije "LAAB Architects" uspeli su da smeste kompletno opremljenu kuhinju, kupatilo, spavaću sobu, kućni bioskop, teretanu i dosta prostora za skladištenje. Transformacija prostora omogućena je upotrebom pokretnih zidova i pregrada.

 

 

Uređaji i prostorije mogu biti sakriveni ili dostupni po potrebi, što čini stan organizovanim i vrlo fleksibilnim. Pred pokretnih zidova, stan krije još ponekog keca u rukavu, kao što su skriveni prostor za skladištenje u podu, pult koji se rasklapa preko sudopere i kuhinjski ormari koji se spuštaju iz plafona.

 

 

 

Foto: laab.pro / cargocollective.com / Matthew Williams / Havier de Paz Garcia