PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Pokretni zidovi – sjajno rešenje za male stanove

 • Objavljeno:
 • 7.7.2016

Koliko puta vam je zatrebala dodatna soba, veći dnevni boravak ili izdvojen kutak za rad? Arhitekti su ponudili kreativne ideje kako bi se dom prilagođavao potrebama stanara, a ne obrnuto.

 


   Fantastičan izum koji mali stan čini tri puta većim

 


 

Predstavljamo tri arhitektonska rešenja koja su omogućila da prostor bude multifunkcionalan zahvaljujući pokretnim zidovima i nameštaju.

 

Stan sa pokretnim prostorijama

 

Kompanija "PKMN Architectures" dizajnirala je jedinstven enterijer stana u Madridu. Jedini način da se u stan od 50 kvadrata smeste velika spavaća soba, velika kuhinja, veliki studio i kupatilo bio je da se ugrade pokretni zidovi.

 

 

Tako su kuhinjski elementi, krevet i ormari ugrađeni u pokretne celine koje se  mogu organizovati na više načina. Kada su spojene, celine ne zauzimaju mnogo mesta, a brojne konfiguracije čine ovaj prostor veoma svestranim.

 

 

 

 

Klizni zid i multifunkcionalan prostor

 

Studenti arhitekture Catalin Sandu i Adrian Iancu uspeli su da izvuku maksimum iz 39 kvadratnih metara prilikom dizajniranja apartmana u Njujorku. Prostorija smeštena u srcu stana prevazilazi funkcije dnevne sobe. U roku od nekoliko sekundi, sto za desetoro se može rasklopiti i pretvoriti prostoriju u trpezariju.

 

 

Isti prostor se pretvara u spavaću sobu kada se iz zida izvuče Marfijev krevet. Najveću transformaciju, međutim, prostor doživljava zahvaljujući pokretnom zidu koji omogućuje da se od jedne prostorije naprave dve.

 

 

 

Svestrani mikro stan

 

U samo 28 kvadratnih metara malog stana u Hong Kongu, arhitekti kompanije "LAAB Architects" uspeli su da smeste kompletno opremljenu kuhinju, kupatilo, spavaću sobu, kućni bioskop, teretanu i dosta prostora za skladištenje. Transformacija prostora omogućena je upotrebom pokretnih zidova i pregrada.

 

 

Uređaji i prostorije mogu biti sakriveni ili dostupni po potrebi, što čini stan organizovanim i vrlo fleksibilnim. Pred pokretnih zidova, stan krije još ponekog keca u rukavu, kao što su skriveni prostor za skladištenje u podu, pult koji se rasklapa preko sudopere i kuhinjski ormari koji se spuštaju iz plafona.

 

 

 

Foto: laab.pro / cargocollective.com / Matthew Williams / Havier de Paz Garcia

 • POVEZANI ČLANCI

 • photo

  60 kvadrata ispunjenih vedrinom

  Ako bi se utisak o ovom prijatnom stanu u Sankt Peterburgu sveo na nekoliko reči, to bi bile: neformalnost, prozračnost, lakoća, jednostavnost i – obilje svetlosti, toliko dragocene tokom dugih zimskih meseci u "severnoj Veneciji".

  Saznaj više

  photo

  Raskošna kuća za modernu porodicu

  Otvaramo vrata atraktivne kuće nadomak Brisela, vredne 6,74 miliona dolara, koja se prostire na 750 kvadrata. Sa šest spavaćih soba, pet kupatila i odvojenim studiom, dizajnirana je za veliku porodicu koja ceni moderan i atraktivan životni prostor.

  Saznaj više

  photo

  Top trendovi u uređenju enterijera 2021.

  Skladna i opuštajuća atmosfera u domu? Da, svakako! Dom koji pritom podstiče živost i dobro raspoloženje? Još bolje, zar ne? Otkrivamo vam kako da postignete upravo takav efekat pomoću efektnih komada nameštaja jer upravo spoj spokojstva i živosti karakteriše sve trendove u uređenju enterijera koji će obeležiti 2021. godinu.

  Saznaj više

   

  photo

  Sofisticirani luksuz u Alpima

  Privatna planinska vila smeštena u Kurševelu, jednoj od najpoznatijih skijaških destinacija u francuskim Alpima, savršen je prmer diskretnog i nenametljivog luksuza koji u prvi plan stavlja eleganciju, harmoniju i udobnost.

  Saznaj više

  photo

  Novogodišnji ambijent u tri šarmantna enterijera

  Bilo da volite svedenu i diskretnu dekoraciju ili praznike ne možete da zamislite bez svetlucavih lampica, sigurni smo da ćete pronaći inspiraciju u jednom od ova tri enterijera dekorisana u novogodišnjem duhu.

  Saznaj više

  photo

  Povratak oblih linija

  Sada, više nego ikad ranije, imamo potrebu da kreiramo opuštenu i bezbrižnu atmosferu unutar naših domova. I upravo je to razlog zašto uređenje enterijera nameštajem, tepisima i rasvetom oblih linija doživljava veliki povratak na svetsku dizajn scenu.

  Saznaj više

  photo

  5 inspirativnih planova malih stanova

  Savremeni stanovi malih dimenzija postali su simbol efikasnosti i izvanrednog dizajna – ispunjeni pametnim rešenjima kojima se maksimalno koristi prostor i uređeni na besprekoran način. Pogledajte naše predloge i pronađite inspiraciju za vaš dom.

  Saznaj više

  photo

  Sofisticirana estetika u srcu Vračara

  U predivnom ambijentu Lamartonove ulice na Vračaru, u okviru novog stambenog objekta nalazi se nesvakidašnji porodični stan koji na sofisticiran način redefiniše klasičnu estetiku luksuza.

  Saznaj više

  photo

  Urbana bajka XXI veka u srcu Beograda

  Otvaramo vam vrata porodičnog stana koji već na prvi pogled oduzima dah zahvaljujući prefinjenom dizajnu svakog detalja i savršenom spoju umetnosti i funkcionalnosti.

  Saznaj više

  photo

  10 koraka do udobne i prijatne dnevne sobe

  Dnevna soba je jedna od najvažnijih prostorija jer u njoj čitava porodica provodi najviše vremena, a za udobnost dnevnog boravka nije najvažniji broj kvadrata, već pravilan odabir nameštaja i svih sitnica koje mu daju lični pečat.

  Saznaj više