PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Pogledajte kako klizni zid mali stan transformiše u veliki

 • Objavljeno:
 • 15.6.2015

Iskoristiti svaki centimetar prostora prava je umetnost u današnje vreme, što pokazuje ovaj mali stan u centru Njujorka. Dizajneri studija MKCA kreirali su prostran i funkcionalan životni prostor u "samo" 36 kvadratnih metara. Pogledajte i kako.

 

"Apartman 5:1" najnoviji je stepen evolucije u oblasti mikro stanovanja. Stan se nalazi u zgradi iz 1920. godine, izgrađenoj nadomak Gramersi parka na Menhetnu.

 

Iako male kvadrature, ovaj stan sadrži sve funkcionalne i prostorne elemente potrebne za život, rad, spavanje, zabavu, uključujući i kuhinju, trpezariju i kupatilo. Sve ove prostorije spakovane su u 36 kvadratnih metara, i to zahvaljujući motorizovanom kliznom zidu.

 

 

Pokretni zid nalazi se između dnevne i spavaće sobe, koja zapravo i ne postoji dok se zid ne pomeri. Kako se zid kreće ka dnevnom boravku, tako se otvara bračni krevet smešten u vertikalnoj pregradi, kao i ormar. Pored kreveta ugrađen je noćni ormarić sa lampom i digitalnim satom.

 

Kućište za televizor i audio uređaje na kliznom zidu može da se rotira za 180 stepeni pa se, po potrebi, mogu koristiti u obe prostorije.

 

Tokom dana, spavaća soba gotovo i da se ne primećuje. Dnevna zona prilagođena je uobičajenim aktivnostima i može se koristiti i za život i rad. Naspram kliznog zida dizajneri su smestili udobnu sofu, a sa strane police za knjige i radni sto, kao i mini bar.

 

 

U produžetku se nalaze trpezarija, predviđena za obedovanje četiri osobe. Kuhinja je svedena, u beloj boji, sa vešto skrivenim prostorom za skladištenje namirnica i frižider.

 

Kupatilo je u potpunosti renovirano i prilagođeno potrebama stanara. U njemu se nalaze i ormarići za odlaganje sredstva za higijenu, peškira, posteljine i veša.

 

LED rasveta postavljena je u celom stanu, uključujući i prostor ispod nosećih greda, što mu daje poseban šarm.

 

 

Sličan projekat realizovao je i arhitekta Gari Čang. On je napravio 24 stambene jedinice u stanu od 32 kvadratna metra i to u jednom od najgušće naseljenih gradova – Hongkongu.

 

Foto: MKCA

 • POVEZANI ČLANCI

 •  

  photo

  Dom ispunjen vedrim bojama

  Predstavljamo plan stana namenjenog mladoj porodici, kao i ideju za njegovo uređenje. Pogledajte kako da koristite vedre boje u enterijeru, da bi i vaš dom odisao toplinom.

  Saznaj više

   

  photo

  Čuveni dizajneri predstavili nameštaj za 2017.

  Među novim proizvodima kompanije Cassina koji su predstavljeni na Salone del Mobile u Milanu, našle su se sofe, stolice i police dizajnera Konstantina Grčića, Filipa Starka, Patricije Urkiole i braće Burulek.

  Saznaj više

   

  Unikatan 3D štampani nakit od zlata

  Dizajner Ros Lovgrov izradio je nakit od 18-karatnog zlata pomoću 3D štampača . Reč je o unikatnoj kolekciji prstenja "Foliates", koja je izložena na Sajmu dizajna u Majamiju.

  Saznaj više

   

  photo, video

  Lebdeće saksije

  Švedska kompanija FLYTE će vas uveriti da saksije mogu biti najinteresantniji dekorativni element u vašem domu. Neobične saksije LYFE omogućuju da vaše omiljene biljke rastu u sred vazduha.

  Saznaj više