PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Otvorene police za moderan i praktičan dom

  • Objavljeno:
  • 3.2.2016

Iako se na njih uglavnom gleda kao na neophodan element za skladištenje stvari sakriven iza zatvorenih vrata, police igraju vaznu ulogu u dizajniranju modernih enterijera. Stoga otvorene police odavno nisu samo efikasan i pristupačan način za sortiranje, izlaganje ili skladištenje, već čine da prostor izgleda svetlije, veće i otvorenije.

 


   Napravite šarmantne police za knjige

 

   Da biste napravili police za knjige po meri vašeg prostora ne morate da angažujete stolara.              Predlažemo vam deset kreativnih ideja koje, uz malo volje i veštine, možete napraviti i sami. 

 


 

Predstavljamo pet načina za upotrebu otvorenih polica koji će učiniti vaš dom praktičnijim i modernijim.

 

1. Galerija fotografija

 

Izlaganje omiljenih fotografija ili uramljenih slika ne mora biti svedeno na dva, tri. Upotrebom polica možete napraviti galeriju fotografija koja, pri tom, neće biti fiksirana – lako ćete slikama menjati raspored ili ih zameniti. Police za umetnička dela mogu biti i vrlo uske. Prilikom postavljanja slika, imajte u vidu da treba da budu skladne. Bilo da se radi o porodičnim fotografijama ili dečijim crtežima, vaš cilj je da stvorite atraktivan zid koji neće izgledati natrpano. Odaberite, na primer, ramove u jednoj ili dve boje, istu podlogu za slike, ili temu ili stil fotografija ili umetničkih dela.

 

 

 

2. Pregrađivanje prostora

 

Ako želite da pregradite prostor, ali ne želite da se obavežete na trajno rešenje u vidu zida, otvorena polica za knjige biće dobro rešenje. Upotreba polica je praktična i neće zatvoriti prostor u potpunosti. Propuštaju svetlost iz jednog dela prostorije u drugi, a omogućuju odvojeno funkcionisanje u svakom prostoru. Otvorene police mogu biti visoke, skoro do plafona, ili niske, čineći delimičnu pregradu. U svakom slučaju, dekorišite ih tako da se slažu uz oba prostora i uskladite boje i tip predmeta na svakoj polici.

 

 

 

3. Izlaganje omiljene kolekcije

 

Jedna od najočiglednijih upotreba otvorenih polica je da prikažu razne kolekcije predmeta. Od starinskih šoljica za čaj ili posuđa od vaše bake, do starih fotoaparata ili suvenira, police su savršeno mesto da se pohvalite onim šta sakupljate i istovremeno stvorite upečatljiv element enterijera. Međutim, nemojte sve svoje vredne predmete nabacati na jednu policu. Ako je potrebno da ih grupišete, ostavite dovoljno prostora do sledeće grupe na istoj polici. Vodite računa o usklađivanju boja i oblika. Pregrade na policama su odlično rešenje za odvajanje različitih celina kolekcije.

 

 

 

4. Kutak za medije na zidu

 

Pretvorite često jednoličan kutak za TV u multifunkcionaran, uz pomoć otvorenih polica. Komode za televizor uglavnom deluju "teško" i ograničavaju upotrebu prostora iznad njih. Postavljanjem polica oko televizora, dobijate mesto za manje gedžete ili dekorativne predmete koji će predstavljati balans tehničkim spravicama na zidu.

 

 

 

5. Kućna kancelarija

      

Jedna od najpraktičnijih upotreba otvorenih polica je u kućnim kancelarijama. Pronađite kutak dnevne ili spavaće sobe, ili pak zasebnu prostoriju u kojoj može da se smesti radni sto i otvorene police iznad njega. Ako ste ovu zamisao pretvorili u "uradi sam" projekat, vizuelni efekat će biti još interesantniji ako zid iza polica okrečite u kontrastnu boju ili zalepite dekorativne tapete.

 

 

 

Foto: freshome.com