PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Estetsko ludilo: kako je stan za izdavanje u 12 nijansi roze zasenio konkurente

  • Objavljeno:
  • 9.2.2023

Jednostavan, ali i potpuno originalan stan za izdavanje u centru Madrida, svojim monohromatskim enterijerom zasenio je sve konkurentske stanove. Odvažan izbor ružičastih nijansi, uz vešto osmišljen dizajn, učinio ga je omiljenim izborom za sve koji žele iskorak iz svakodnevnice uz notu ekstravagancije.

 

U samom srcu Madrida, nedaleko od trga Puerta del Sol, lokalni studio Patricia Bustos dizajnirao je apartman Minimal Fantasy, opisan kao "estetsko ludilo". Sa namerom da stvore prepoznatljiv enterijer koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim, odlučili su se da dominantna boja bude – pink!

U stanu od 55 kvadratnih metara, smeštenom u zgradi iz sredine 20. veka, gotovo sve, od poda do plafona je u različitim, svetlim tonovima roze, sa tek ponekim plavim ili zlatnim detaljem. 

 

 

Da bi stan bio što funkcionalniji, shodno planiranoj nameni, izvršene su manje izmene u prvobitnom rasporedu, tako da su dobijene dve sobe u koje mogu da se koriste kao spavaće, dva kupatila, kuhinja i trpezarija. Enterijer je oslobođen svih suvišnih detalja, a oni koji su zadržani, osim tonaliteta, prate i karakterističnu kružnu formu.

 

Shop the look: originalne dizajn visilice i dizajn lampe u roze nijansi

 

Ovalni trpezarijski sto upotpunjen je kružnim visilicama i ogledalom amorfnog oblika, a posebnu pažnju privlače retro stolice tapacirane materijalom sa metalik sedefastim odsjajem.

Prostorije su povezane lučnim otvorima, koji naglašavaju kontinuitet prostora, postignut upotrebom samo jedne boje.

 

 

Roze dominacija ublažena je samo u kuhinji, gde su kuhinjski elementi u kombinaciji rozih i plavih nijansi, sa zlatnim bordurama i belom tehnikom. Radna površina je obložena glaziranim pločicama, a to je motiv koji će se, uz kombinaciju geometrijskih oblika, ponoviti i u spavaćoj sobi i kupatilu.

 

 


Pročitajte još:

Boja godine 2023: Viva Magenta, nijansa za odvažne 

Čarolija za decu i odrasle: Fantastična igraonica za decu inspirisana cirkusom 


 

Nežnije note u glavnoj spavaćoj sobi postignute su upotrebom materijala kao što su saten i veštačko krzno, prozračnim zavesama na prozorima, kao i oblim geometrijskim formama uzglavlja i vrata plakara.

Iako se to može reći za ceo stan, ovde je možda najjači utisak boravka van realnosti, nalik kućici za lutke.

 

 

Neki elementi enterijera, poput stepenastih blokova - polica, inspirisani su projektom La Muralla Roja - stambenim kompleksom koji je 1968.  dizajnirao španski arhitekta Ricardo Bofill, a odlikuje se lavirintom isprepletenih stepenica i karakterističnom crvenom bojom. 

 

 

Pod parolom ‘Pink is Punk’ Patricia Bustos svojim dizajnom poručuje da stiže generacija mladih i neustrašivih, spremnih da ruše stereotipe i pravila i prate svoje srce i intuiciju. Ona kaže da je pink boja cele generacije, a težnja za novim i neobičnim sigurno jeste.

 

 

Projekat : PBS - Patricia Bustos Studio

Fotografije: Jc de Marcos 

Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća Stil