PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

10 sjajnih planova za jednosoban stan

  • Objavljeno:
  • 17.1.2015

Iako jednosobni stanovi koji su često jedina opcija u velikim gradovima zbog manje kvadrature izledaju znatno skromnije od onih dvosobnih, trosobnih ili, pak, prostranih kuća u prigradskim naseljima, čak i oni mogu biti dovoljno prostrani za normalan svakodnevni život uz dobra rešenja.

 

Stoga vam predstavljamo 10 sjajnih planova za jednosodne stanove, a vama prepuštamo da odaberete ono koje ispunjava funkcije koje najviše odgovaraju vašim životnim potrebama.

 

1. Stan za neženju

 

Ako se prepoznajete u ovom nazivu, ovo je sjajno rešenje za vas jer ovaj moderan jednosoban stan ima sve što je potrebno za jednog uglađenog neženju – od tamno sivog enterijera do privatnog balkona, savršenog za ispijanje popodnevnog koktela.

 

 

2. Svetlo i prijatno

 

Ako želite prijatnu atmosferu u stanu, a pri tom ne morate striktno da odvajate kuhinju od dnevnog boravka jer niste često u ulozi kuvara, razmislite o otvorenoj dnevnoj sobi i pultu za ručavanje koji čine da stan deluje prostrano, svetlo i prijatno. Ovakav efekat možete postići i zahvaljujući prepoznatljivim skandinavskim stilom, koji najbolje odslikava komforan mali stan u okolini Stokholma (34 )

 

 

3. Stan za odmor i druženje

 

U sličnoj konfiguraciji vidimo i jednosoban stan nešto manje kvadrature i bez trpezarijskog stola, ali i dalje sa dovoljno prostora za odmor i druženje.

 

 

4. Stan za mladi par sa bebom (izdvojen intimni kutak)

 

Ovim jednostavnim dizajnom jednosobnog stana, dnevna soba je izdvojena od spavaće kako bi se postigla što veća zvučna izolacija i obezbedio izdvojen intimni kutak, što je, recimo, idealno rešenje za mladi bračni stan sa bebom. Ujedno je i kuhinja izdvojena u odnosu na dnevnu sobu što je dobro rešenje i za one koji češće kuvaju kako bi dnevnu subu zaštitili od isparavanja i mirisa hrane.

 

 

5. Elegantno dizajniran stan

 

Ovaj stan sadrži spavaću sobu sa odvojenom prostorijom za garderobu, kupatilo sa odvojenom vešernicom i prostoriju koja objedinjuje kuhinju, trpezariju i dnevnu sobu.

 

 

6. Funkcionalan i praktičan stan

 

U ovom stanu male kvadrature smešteno je sve što je neophodno – dnevna soba sa trpezarijom, spavaća soba, kuhinja i kupatilo. Nameštaj zauzima dosta prostora, ali bar prostora za sedenje ima dovoljno. Multifunkcionalni stanovi sve su traženiji, a još jedno interesantno rešenje za stan od 40 m² osmislili su i Dejan Mitov, Jelena Mitov i Krsto Radovanović iz studija za prostorni dizajn "Modelart".

 

 

7. Nekonvencionalan stan

 

Raspored prostorija ovog jednosobnog stana je nekonvencionalan, ali je kreativan i funkcionalan. Spavaća soba se nalazi uz kuhinju, dok je trpezarija odvojena i nalazi se gotovo na ulazu u stan.

 

 

8. Maksimalno iskorišćen prostor

 

Ako imate mnogo nameštaja, malo prostora, a želite maksimalnu funkcionalnost, ovo je jedno od boljih rešenja jer je svaki kutak ovog malog jednosobnog stana maksimalno iskorišćen. Čak i terasa.

 

 

9. Stan za mlade

 

Dva kupatila i mala kuhinja čine ovaj stan posebno pogodnim za dve mlade osobe, posebno ako praktikuju brži život, pa im je praktičnost i ušteda vremena u prvom planu. Ako ste u potrazi za idealnim rešenjem za mladalački stan, obavezno pogledajte i prelepo dizajniraj jednosoban stan za mlade ”Int2architecture” studija.

 

 

10. Mali stan sa dva kupatila

 

Imati dva kupatila je uvek zgodno. U ovom slučaju to znači da vaši gosti ne moraju da prođu kroz spavaću sobu da bi koristili toalet, pa ovo može biti korisna ideja ako vam raspored ili oblik prostora ne dopušta drugo rešenje, a često ste u ulozi domaćina.

 

 

Pogledajte i planove stanova koji danas predstavljaju simbole savremenog dizajna, a projektovani su od strane poznatih svetskih studija za dizajniranje enterijera. 

 

Foto: home-designing.com